22. januar 2024 13:19

Kovačevski: Plan rasta doprineće efikasnijoj evropskoj integraciji Zapadnog Balkana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kovačevski: Plan rasta doprineće efikasnijoj evropskoj integraciji Zapadnog Balkana

Foto: Tanjug video

SKOPLJE - Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da je diskusija tokom skupa Zapadni Balkan i Evropska unija bila posvećena planu rasta Zapadnog Balkana, koji su svi prepoznali kao odličnu priliku za pristup jedinstvenom evropskom tržištu, sredstvu za brz napredak u procesu pristupanja, kao i izuzetno važnu stvar za ekonomski razvoj regiona i postizanje evropskog životnog standarda. 

On je na konferenciji za novinare rekao da je sveobuhvatni plan rasta do sada najozbiljniju političku potvrdu dobio od Evropske unije, jer ima konkretan plan za efikasnu evropsku integraciju Zapadnog Balkana.

Kovačevski je rekao da bi BDP za zemlje Zapadnog Balkana po glavi stanovnika trebalo da se odvoji od prosečnih 6.000 evra po glavi stanovnika u regionu na prosečnih 12.000 evra po glavi stanovnika u narednih 10 godina. 

"Danas smo se fokusirali na dva od četiri stuba plana rasta za Zapadni Balkan, odnosno jedinstveno regionalno tržište i jedinstveno evropsko tržište, iz više razloga. Pre svega, lično smatram da su ova dva stuba do sada bila malo zanemarena u javnosti. Drugo, igraju ključnu ulogu u oslobađanju privrednog potencijala regiona. Otvoriće vrata lokalnim preduzećima i radnicima u regionu i Evropi, a istovremeno će region učiniti privlačnijim za evropske i svetske investitore. Treće, usvajanjem i implementiranjem standarda Evropske unije, ujedinjeno regionalno tržište će delovati kao polazna tačka za jedinstveno evropsko tržište", rekao je Kovačevski.

Plan rasta predstavlja simbol posvećenosti EU reformama širom ZB

Premijer Severne Makedonije rekao je danas da Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja moćni simbol posvećenosti EU reformama širom Zapadnog Balkana i odlučnu želju za transformacijom i usaglašavanjem regionalne ekonomije standardima EU.

"Ova posvećenost nije samo deklaraciona, već se ogleda kroz grantove i povoljne kredite. Pomoću Plana rasta zemlje Zapadnog Balkana sprovešće fundamentalne reforme i stvoriti snažne veze kroz regionalna tržišta. U ovom procesu pristup finansijskoj pomoći je ključni element", rekao je Kovačevski otvarajući panel diskusiju lidera regiona u Skoplju na skupu "Zapadni Balkan i EU".

On je dodao da strategija dvojne integracije ne samo da ubrzava proces pristupanja Evropskoj uniji, već donosi i neposredne koristi regionu u vidu povećanje trgovine i investicija, poboljšana konkurentnost i poboljšana regionalna povezanost.

"Uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta je od vitalnog značaja iz dva ključna razloga. Prvo, ono igra ključnu ulogu u oslobađanju ekonomskog potencijala regiona, otvarajući vrata za lokalna preduzeća i radnike, i čineći ga privlačnijim za evropske investitore. Drugo, ovo tržište deluje kao odskočna daska ka jedinstvenom tržištu Evropske unije prihvatanjem i primenom standarda Evropske unije", rekao je Kovačevski.

Usvojićemo zajedničku deklaraciju na kraju samita

Dimitar Kovačevski je izjavio danas da će na kraju samita Zapadni Balkan, koji se održava u Skoplju, biti usvojena zajednička deklaracija.

On je uoči početka samita rekao novinarima da će tema skupa biti Plan rasta za Zapadni Balkan.

"Plan rasta bi trebalo da donese i reforme i finansijske instrumente u visini od šest milijardi evra za zemlje Zapadnog Balkana. Razgovaraćemo i o zajedničkim aktivnostima u oblasti trgovine, ekonomije. Imaćemo posle i zajedničku konferenciju za novinare", rekao je Kovačevski.

On je rekao i ko sve učestvuje na samitu počevši od predstavnika EU i SAD do predstavnika Evropske banke, Cefte i drugih međunarodnih organizacija.