25. januar 2024 11:20

Severna Makedonija: Kovačevski i Džaferi podneli ostavke

Izvor: TANJUG

podeli vest

Severna Makedonija: Kovačevski i Džaferi podneli ostavke

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

SKOPLJE - Predsednici vlade Severne Makedonije i Skupštine te zemlje Dimitar Kovačevski i Talat Džaferi trebalpo bi danas da podnesu ostavke, a ta zemlja će do nedelje dobiti novog predsednika skupštine i novu vladu.

Skupština će sutra, na zakazanoj sednici, konstatovati ostavke i izabrati Jovana Mitreskog za predsednika skupštinskog sastava, prenela je makedonska Telma.

Time se otvara mogućnost da se predsednik Stevo Pendarovski obrati i kaže da je cela Vlada podnela ostavku, nakon čega će SDSM predložiti Džaferija za tehničkog mandatara.

Sednica za izbor tehničke vlade biće u nedelju, a nakon toga biće održana još jedna sednica na kojoj će biti izabrani zamenici ministara.

Na listi kandidata naći će se predlozi za ministre i zamenike koje će dati stranke na vlasti, uključujući dva ministra i tri poslanika VMRO DPMNE.

Kovačevski je u utorak najavio da će podneti ostavku u četvrtak, nakon čega će biti otvoreni procesi za formiranje tehničke vlade koja bi trebalo da omogući sprovođenje parlamentarnih izbora 8. maja.

Kovačevski je, odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije "Godina evropskih mogućnosti", koja se održava u Skoplju, rekao da će ostavkom premijera cela vlada podneti ostavku,

Kako je tada istakao, predstojeći izbori neće biti izbori između levice i desnice, već će biti izbori "između Zapada i Istoka".

Stranke u skupštini Severne Makedonije dogovorile su početkom decembra da parlamentarni izbori budu održani 8. maja ove godine, zajedno sa drugim krugom predsedničkih izbora, dok će prvi krug izbora za predsednika te zemlje biti održan 24. aprila.