30. januar 2024 18:20

Katalin Novak razgovarala sa Borjanom Krišto o evropskim integracijama Zapadnog Balkana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Katalin Novak razgovarala sa Borjanom Krišto o evropskim integracijama Zapadnog Balkana

Foto: MTI via AP/Noemi Bruzak

SARAJEVO - Mađarska predsednica Katalin Novak, koja boravi u poseti Sarajevu, sastala se danas i sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto, nakon što je razgovarala sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Evropske integracije Zapadnog Balkana, misija EU u BiH Altea, demografska pitanja i ekonomski i kulturni odnosi bile su teme razgovora, navodi se u saopštenju kabineta predsednice, prenosi MTI.

Novak je istakla podršku Mađarske evropskim integracijama Zapadnog Balkana i pohvalila ulogu mađarskih vojnika u misiji Altea.

Ona će sutra posetiti vojnike učesnike misije EU, položiti venac, kako navodi mađarska agencija, na spomen statuu palim borcima i učestvovati na svečanoj primopredaji komande misije.

"Iako EU možda doživljava zamor od proširenja, zemlje Zapadnog Balkana takođe moraju biti uključene u pregovore o pridruživanju koji sada obuhvataju Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju", istakla je Novak.

Tokom svog poslednjeg predsedavanja EU, Mađarska je napredovala u unapređenju evropskih integracija regiona, rekla je ona i dodala da će ovoga puta to biti prioritet njenog predsedavanja u drugoj polovini godine, prenosi agencija MTI.

Ministar odbrane Kristof Salaj-Bobrovnički, koji je prisustvovao sastanku, rekao je da će rukovođenje misijom Altea preuzeti general-major Laslo Stic, među najiskusnijim pripadnicima mađarskog generalštaba.

Srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović je ranije danas tokom susreta u Predsedništvu BiH zahvalila Katalin Novak na snažnoj podršci u domenu evropskih integracija i ekonomije.

"Zahvalnost Mađarskoj na dobroj institucionalnoj i političkoj saradnji, kao i na iskrenoj i snažnoj podršci u domenu evropskih integracija i ekonomije. Posebna zahvalnost za program podrške poljoprivrednicima koji se uspešno sprovodi u Republici Srpskoj", napisala je Cvijanović na Instagramu.