31. januar 2024 12:11

Dodik: Ambasada SAD i Marfi nisu ovlašćeni da dogovaraju bilo kakva rešenja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Ambasada SAD i Marfi nisu ovlašćeni da dogovaraju bilo kakva rešenja

Foto: TANJUG/FOTO SRNA

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da američka Ambasada u Sarajevu i njen ambasador nisu ovlašćeni da u ime BiH i njenih naroda pregovaraju i dogovaraju bilo kakva rešenja.

"Njihovo uplitanje u rad pravosudnog sistema, kao i njihova uloga u političkim procesima su očigledni. Bez ikakve zadrške daju upute pravosudnim institucijama kako će obavljati svoj posao", rekao je Dodik komentarišući saopštenje Ambasade SAD u Sarajevu.

Kaže da su se iz Brisela poslednjih meseci čule razne kontradiktornosti.

"Јedan dan su izražavali podršku jednom rešenju, da bi drugog dana kritikovali isto. Nismo spremni da dopustimo da (ambasador Majkl) Marfi, koji je navodno američki ambasador, u naše ime vodi procese i preko nekog Šmita donosi odluke koje jedino mogu doneti izabrani predstavnici naroda. Briselska administracija treba da pokaže da je istina da želi suverenu BiH i da prestane da sledi suludu Marfijevu priču. Nismo spremni dopustiti da se neko igra s nama i eksperimentiše s pravom, zakonima i Ustavom", naveo je Dodik.

Dejtonski sporazum je kaže, činjenica koju niko ne može osporiti ili oblikovati onako kako bi to želeo.

"Druge zemlje neka u svojoj kući raspakuju i oblikuju zakone, pravo i pravdu. BiH je rekla sve što je imala. Dolazi neko novo vreme i pitanje je dana kada ćemo gledati neku novu međunarodnu politiku. Marfi i smutljivci slični njemu, koji su se upustili u kriminalne aktivnosti sa Šmitom, ne mogu ovde sprovesti ono što rade u Federaciji. Vlast u Srpskoj vodi odgovornu politiku i ima mogućnost za donošenje odluka i rešenja kojima će zaštititi prava svog stanovništva i zaštititi Srpsku", naveo je Dodik.

Mogu da šalju koga hoće, ali to, kako navodi, "neće rešiti nijedan problem u BiH".

"Politika mešanja u unutrašnja pitanja zemlje koja bi trebalo da bude suverena je neprijateljska i njihova podrška rešenjima kojima se staje na stranu jednog naroda vodi destabilizaciji ne samo BiH, nego i celog regiona", istakao je Dodik, prenela je RTRS.