2. februar 2024 20:40

Tanja Fajon poziva na veću saradnju sa Indo-pacifičkim regionom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tanja Fajon poziva na veću saradnju sa Indo-pacifičkim regionom

Foto: AP Photo/Peter K. Afriyie

BRISEL - Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je danas da je zemlja posvećena jačanju saradnje između EU i Indo-pacifičkog regiona i jugoistočne Azije zbog njihovog izuzetnog ekonomskog i geostrateškog značaja.

"Želimo da ojačamo naše strateško partnerstvo. Mi smo prirodni saveznici, koji delimo univerzalne vrednosti međunarodnog prava i Povelje UN. Suočeni smo sa velikim izazovima zbog nestabilnosti u svetu", rekla je Fajon, navodi se u sapoštenju Ministarstva spoljnih poslova, prenosi agencija STA.

U okviru foruma EU-Indo-Pacifik, Fajon je učestvovala na okruglom stolu o zelenoj tranziciji i borbi protiv klimatskih promena, rekavši da je zelena tranzicija prilika za ubrzanje tehnološkog razvoja i unapređenje međunarodne saradnje.

„Veoma smo srećni što možemo da svoje znanje podelimo sa partnerima i saveznicima i u Savetu bezbednosti UN, posebno u prekograničnoj saradnji u oblasti vodnih resursa i vodoprivrede“, dodala je slovenačka ministarka.

Fajon je na ministarskom sastanku EU-ASEAN rekla da Slovenija nastoji da ojača svoje partnerstvo sa ASEAN-om, o čemu svedoči povećanje diplomatskog prisustva zemalja u regionu, poslednji put otvaranjem generalnog konzulata u Manili.