22. februar 2024 17:17

Milorad Dodik: BRIKS je interesantan za Srbe, Srpska se nada statusu posmatrača

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milorad Dodik: BRIKS je interesantan za Srbe, Srpska se nada statusu posmatrača

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

KAZANJ/BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je BRIKS interesantan za Srbe i da se nada da će Srpska u budućnosti imati mogućnost da dobije status posmatrača u ovoj organizaciji.

Dodik je pojasnio da BRIKS predlaže novi format saradnje među državama i narodima, otkriva novo tržište, ideje, pristup naprednim tehnologijama iz drugih delova sveta zbog čega je interesantan Srbima.

On je za Rusku gazetu rekao da na Zapadu postoji stereotip prema BRIKS-u, koji podržavaju Bošnjaci, zapadni saveznici u Sarajevu, koji stavljaju veto na inicijative koje su važne za Srpsku.

Dodik je istakao da je Republika Srpska opredeljena za razvijanje odnosa sa Ruskom Federacijom u oblasti ekonomije, trgovine, obrazovanja i nauke, te za razmenu tehnologije, a da se Bošnjaci plaše da razočaraju svoje mentore i pokrovitelje - Amerikance i Britance.

On je naveo da se u Kazanju sreo sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, predsednikom Tatarstana Rustamom Minihanovim i drugim ruskim političarima.

"Težimo da sačuvamo i jačamo dobre bilateralne odnose", dodao je Dodik.

Na pitanje na šta su sve spremni Anglosaksonci da ga kao predsednika Srpske sklone sa političke scene BiH, Dodik je rekao da su spremni na sve, što i pokazuju i da Zapad, posredstvom kolonijalnog inkvizitorskog suda koji nema ustavnog osnova u BiH, pokušava da presudi legalno izabranom predstavniku srpskog naroda.

"Na taj način hoće da me disciplinuju i nateraju da ispunjavam njihove zahteve. Naravno, to neće uspeti. To se ne dešava prvi put", istakao je Dodik.

On je ukazao da se već mnogo godina bori protiv pokušaja Zapada da ukine Republiku Srpsku i centralizuju BiH, koja ne odgovara srpskim nacionalnim interesima.

"To ne bi bilo dobro ni za druge narode. To je samo interes kolonizatora koji žele da samostalno upravljaju BiH, da iskoriste legalno izabrane predstavnike naroda u vidu marioneta i dekoracije", naveo je predsednik Republike Srpske.

Predsednik Srpske se u intervjuu osvrnuo i na migrante, navodeći da će se videti kako će se EU snaći sa tim izazovom.

On je rekao da Srpska želi da sačuva bezbednost na svom prostoru, da ga sačuva od radikalnih pokreta i njihovih terorističkih aktivnosti, navodeći da među migrantima ima i radikalnih elemenata i da Srpska nastoji da ih identifikuje i spreči njihove eventualne aktivnosti.

Kada je reč o "Igrama budućnosti", koje su počele u Kazanju, predsednik Srpske je rekao da je to ogroman uspeh Rusije koja je na potpuno nova takmičenja uspela da privuče više od 2.000 sportista iz više od 100 zemalja.

On je naglasio da u sportu ne bi trebalo da bude političke diskvalifikacije, kao i da je i bez političke podrške teško organizovati krupne događaje.

"Fidžital-sport je novi format koji definitivno predstavlja igre budućnosti. To je mogućnost za Rusiju da pokaže da je spremna i sposobna da predstavi inovacioni pristup i u sportu", kazao je Dodik.

Na pitanje kako će srpski narod prihvatiti simboličan gest Moskve da postavi spomenik Aleksandru Prvom Karađorđeviću, Dodik je ocenio da će Srbi podržati tu ideju, napomenuvši da je srpska nacionalna istorija dugo godina bila opterećena prećutkivanjem uloge nacionalnih vođa, uključujući vreme okupacije komunističke vlasti, prenela je RTRS.