27. februar 2024 14:11

Mandić ugostio Dodika, razgovarali o hidroelektrani Buk Bijela, Bilećkom jezeru i specijalnim odnosima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mandić ugostio Dodika, razgovarali o hidroelektrani Buk Bijela, Bilećkom jezeru i specijalnim odnosima

Foto: TANJUG/SRNA/TIHOMIR BURZANOVIĆ

PODGORICA - Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je da mu je čast i zadovoljstvo što je danas ugostio predsednika bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorada Dodika.

“Želimo da Crna Gora stvara najbolje odnose sa susedima, ako nemate istančan osećaj i za njihove potrebe, onda nešto nije sa vama u redu. Važne smo razgovore vodili. NSD i SNSD su sestrinske stranke. Naši odnosi su najbolji mogući”, rekao je Mandić novinarima na zajedničkoj pres konferenciji sa Dodikom.

Naveo je da ko poštuje Dejton poštuje Republiku Srpsku i istakao da ko uvažava BiH, ne može je uvažavati bez Republike Srpske.

“Mi uvažavamo Republiku Srpsku, jer uvažavamo Bosnu i Hercegovinu. To je odluka velikih sila, to je ono što je doneo Dejton. Crna Gora poštuje BiH, Crna Gora poštuje Republiku Srpsku koja je sa Federacijom BiH stvorila BiH. Zato sam danas te poruke mira, podrške preneo Dodiku”, istakao je Mandić.

On je saopštio da su danas razgovarali o ekonomiji, hidroelektrani “Buk Bijela”, o Bilećkom jezeru.

“Kako je BiH podržala put Crne Gore u EU, prvi entitet koji nas sreće na zapadnom putu su Republika Srpska i BiH”, naveo je predsednik crnogorskog parlamenta.

Spreman je, istakao je, da na isti način kao što razgovara sa Dodikom, razgovara sa svim političarima u regionu.

Dodik je rekao da je tu da kao predsednik Republike Srpske podrži mir, stabilnost i razvoj Crne Gore i njeno opredeljenje za članstvo u Evropskoj uniji.

“Mi smo u Republici Srpskoj opredeljeni za EU i kao BiH smo kandidati. Očekujemo da kroz neke reforme dođemo do statusa posmatrača. Evropski put ne može biti nauštrb identiteta i ne može propagirati jedinstvenu BiH. BIH može po uzoru na Belgiju ući u EU”, poručio je Dodik.

On je podsetio da je BiH sačinjena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ponovio da Republika Srpska ne podržava unitarnu BiH.

“Republika Srpska je protiv ulaska BiH u NA-a. Poštujemo volju Crne Gore, ali tražimo i da se podrži naš stav. NATO je bombardovao Republiku Srpsku, Srbiju i Crnu Goru bez odluke Saveta bezbednost. Poštujemo pravo Crne Gore da odlučuje o svim pitanjima”, rekao je Dodik i istakao da je u Crnu Goru došao da podrži pripadnike Srba.

“Svima želim – Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima sve najbolje. Ali, moja pozicija zahteva da podržavam Srbe ma gde bili. Kao što uvažavamo crnogorsku zajednicu u Republici Srpskoj, imamo pripadnike te zajednice na vlasti. Očekujemo da i srpska nacija u Crnoj Gori na taj način bude zastupljena. Verujem da može da se izgradi prihvatljivije društvo, da ne budu diskriminisani kad je u pitanju zapošljavanje. Ranija vlast u Crnoj Gori priznala je Kosovo nauštrb volje Srba”, naveo je Dodik.

Istakao je da su napori Republike Srpske okrenuti održavanju mira, uvažavajući sve zajednice.

“Mi smatramo da razvoj ekonomskih odnosa sa Crnom Gorom veoma bitan. Ovih dana ćemo u Banjaluci sa kineskom kompanijom potpisati ugovor o obnovi puta Foča – Šćepan polje. To radi Republika Srpska, a ne BiH”, kazao je predsednik Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, ako se koristi BiH da se omalovaži Republika Srpska, kao što je. kako kaže, radio bivši crnogorski predsednik Milo Đukanović, srpska zajednica je to onemogućila.

“Preko Mandića razvijamo najbolje odnose sa Crnom Gorom. Republika Srpska kroz Dejton ima pravo na specijalne odnose sa susedima i da zato žele da uspostave sporazum sa Crnom Gorom. Smatramo da nema nijednog razloga da Crna Gora to ne prihvati. Sporazum je dostavljen predsedniku Mandiću. To nije ništa protiv BiH, već je ovo sporazum u oblastima ekonomije, sporta obrazovanja, kulture. Nekima u Sarajevu će to smetati, ali je to legalno. Crna Gora je trebalo to ranije da uradi”, kazao je Dodik.