27. februar 2024 14:40

Dodik najavio otvaranje kancelarije Republike Srpske u Podgorici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik najavio otvaranje kancelarije Republike Srpske u Podgorici

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

PODGORICA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Podgorici da je dobro da je srpska struktura zastupljena u vlasti Crne Gore i da može doprineti jačanju ove zemlje, te najavio da će se raditi na otvaranju kancelarije Srpske u Podgorici.

"Dolazim ovde da ponudim Crnoj Gori mogućnost da uspostavi specijalne veze sa Republikom Srpskom i verujem da će na to biti pozitivno odgovoreno, jer nema razloga da ne bude", rekao je Dodik tokom posete Podgorici za podgoričku Srpsku RTV, koju je posetio tokom boravka u Crnoj Gori.

On smatra da je srpska zajednica u Crnoj Gori godinama degradirana i devastirana i da je došlo vreme za njeno slobodno izražavanje u političkom i svakom drugom smislu.

"Ovo nije nikakvo mešanje u unutrašnje odnose u Crnoj Gori, nisam ja (specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel) Eskobar koji ovde dolazi i `udara šakom o sto` i pokušava neke da natera da nešto rade. Ovde sam da podržim sve dobre ljude Crne Gore, da podržim Crnu Goru u njenom nastojanju da napreduje na putu ka EU, u nastojanju da napravimo što je bliže bratske odnose u obostranom interesu", istakao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska neće odustati od podrške Srbima u Crnoj Gori, napominjući da i u vlastima Srpske ima onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci i koji imaju ista prava kao Srbi.

Predsednik Srpske je najavio da će se raditi na otvaranju kancelarije Republike Srpske u Podgorici, te dodao da će se Srpska pridružiti Srbiji u podršci srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori.

"Veoma je legitimno da srpski narod u Crnoj Gori artikuliše i izražava srpski nacionalni interes u okviru ustavnog poretka koji ovde važi, kao što je dozvoljeno i drugim narodima, manje-više već dokazano, na uštrb, štete i degradacije srpskog nacionalnog bića u Crnoj Gori", rekao je Dodik.

On je konstatovao da je mešanje SAD u formiranje vlasti u Crnoj Gori najlošija usluga, jer na taj način prave unutrašnje tenzije.

"Oni bez tenzija, sukoba i varničenja među socijalnim i međunacionalnim grupama ne mogu da egzistiraju kao važne face. Nije sporno da je SAD važna, ali nije bezgrešna. Najveći milenijski greh je napravljen prema srpskom narodu na prostoru bivše Jugoslavije, narodu koji je učestvovao u ratovima na strani slobode", rekao je Dodik.

On je podsetio da se srpski narod našao na udaru NATO bombi sa osiromašenim uranijumom zbog čega su vidljive zdravstvene posledice kod naroda.

"Nemam nijedan problem sa SAD izvan Republike Srpske i srpskog naroda, ali unutra imam. Ono što Amerikanci zagovaraju u BiH jeste nestanak Republike Srpske, neće to reći, ali sve što čine rade u tom pravcu", istakao je Dodik.

On veruje da će na izborima za predsednika SAD pobediti Donald Tramp što bi značilo "ukupno oslobađanje ne samo SAD, već i nas ovde od takve (američke) rigidne politike".

"Smatram da Crna Gora pripada sebi, svom narodu, svojim političkim opcijama i na njima je pravo da oni odrede na koji način će formirati svoje većine za učešće u vlasti. U tim većinama može se desiti da je izopštena partija koja predstavlja srpski narod, ali kada dođete i kažete da neko ne može samo zato što pripada jednom narodu – to se graniči ne samo sa šovinizmom, već nekim elementima fašizma", naveo je Dodik, prenela je Srna.