27. februar 2024 19:21

Željka Cvijanović: Ustav Republike Srpske je mirnodopski akt

Izvor: TANJUG

podeli vest

Željka Cvijanović: Ustav Republike Srpske je mirnodopski akt

Foto: Tanjug video, arhiva

BANJALUKA - Srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da je Ustav Republike Srpske mirnodopski akt, koji je Skupština srpskog naroda u BiH jednoglasno usvojila pre izbijanja ratnih sukoba u BiH.

Cvijanović je istakla da je, donošenjem najvišeg političkog i pravnog akta, Republika Srpska uspostavila ustavno-pravni i institucionalni poredak, potvrdivši svoj demokratski kapacitet, prenosi RTRS.

"O njegovoj vrednosti najbolje svedoči dugotrajnost, kao i stabilnost političkog sistema i institucija koje su na osnovu njega uspostavljene", poručila je Cvijanović povodom 32 godine od donošenja Ustava Srpske.

Dodala je da je zahvalna onima koji su tada, u izazovnim i složenim vremenima, imali svest o važnosti donošenja Ustava koji je bio i ostao temelj funkcionisanja Republike Srpske.

"Naš zadatak je da na tim temeljima nastavimo da razvijamo Srpsku kao moderno demokratsko društvo slobodnih i ravnopravnih građana, ali i da čuvamo njene nadležnosti i institucionalni kapacitet u skladu sa ustavima Republike Srpske i BiH", rekla je Cvijanović.

Skupština srpskog naroda BiH donela je 28. februara 1992. godine Ustav koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju, i koji je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.