28. februar 2024 15:28

Pendarovski: Usaglašena zajednička deklaracija, pomoći ćemo Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pendarovski: Usaglašena zajednička deklaracija, pomoći ćemo Ukrajini

Foto: Tanjug video

TIRANA - Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da je na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Tirani usaglašena zajednička deklaracija u kojoj je potvrđena stalna podrška Ukrajini.

U izjavi novinarima, Pendarovski je rekao da je deklaracija usklađena tako što su svi predlozi i amandmani učesnika samita ispoštovani.

"Na Balkanu je veoma retko da postoji potpuni konsenzus o bilo kom pitanju. A posebno zato što ovde na samitu imamo učesnike koji imaju malo drugačije stavove od zemalja članica NATO-a, a nisu čak ni članice NATO-a, a nisu ni članice Evropske unije. To je uspeh za tim koji je radio na toj deklaraciji i za ljude koji doprinose zemljama učesnicama", poručio je Pendarovski.

Kako je rekao, glavno opredeljenje u deklaraciji, a to je rečeno i na zatvorenoj sednici, bilo je da moramo ponovo da potvrdimo svoj stav da je potrebna stalna podrška Ukrajini.

Istakao je da su se svi složili da Rusija svojom invazijom krši Povelju Organizacije Ujedinjenih nacija.

"Pomoći ćemo Ukrajini koliko ko može u okviru svojih nacionalnih kapaciteta. Neko sa humanitarnom pomoći, neko sa vojnom podrškom. U nekim zemljama postoji i obuka ukrajinskih vojnika, ali da sada ne pričamo previše detalja u javnosti. Makedonija je jedna od zemalja koja doprinosi na takav način", poručio je predsednik Severne Makedonije.