28. februar 2024 18:50

Plenković: Hrvatska spremna da pomogne Ukrajini u deminiranju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Plenković: Hrvatska spremna da pomogne Ukrajini u deminiranju

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

TIRANA - Hrvatska je spremna da pomogne Ukrajini kada je u pitanju deminiranje i procesuiranje ratnih zločina, rekao je danas u Tirani hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Mi smo itekako zainteresovani da hrvatske kompanije, koje proizvode najmodernije mašine za deminiranje, budu među vodećim akterima. Mislim da imamo kompanije koje su vodeće u svetu", rekao je Plenković novinarima nakon samita Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Tirani, prenosi Hina.

Samitu su prisustvovali i predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Moldavije Maja Sandu, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsednica Saveta ministara BiH Borjana Krišto, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kao i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, premijer Albanije Edi Rama i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Ukrajina je zainteresovana za zajedničku proizvodnju municije sa zemljama jugoistočne Evrope. Vidimo probleme sa snabdevanjem municijom. To utiče na situaciju na bojnom polju. Zainteresovani smo za koprodukciju sa vama i svim našim partnerima", istakao je Zelenski.

Dodao da će uskoro predstaviti detalje i predložio je posebni "Forum obrambene industrije Ukrajina-Balkan" u Kijevu ili u nekoj od balkanskih prestonica.

Plenković je ponovio u izjavi za novinare nakon sastanka sa Zelenskim u Tirani da niko od prisutnih na samitu zapadnih saveznika Ukrajine održanom u ponedeljak u Parizu nije ni nudio niti tražio slanje vojnika u Ukrajinu.