28. februar 2024 18:33

Sijarto iznenađen mešanjem u slučaj Italijanke zatvorene u Mađarskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sijarto iznenađen mešanjem u slučaj Italijanke zatvorene u Mađarskoj

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

RIM - Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je posle sastanka sa italijanskim kolegom Antoniom Tajanijem danas u Rimu da je bio iznenađen italijanskim mešanjem u slučaj Ilarije Salis, antifašističke aktivistkinje optužene za napad na dvojicu neonacista pre godinu dana, od kada je Salis zatvorena u Budimpešti.

Sijarto je istakao da je Salis radikalna militantinja koja je napala nevine ljude na ulici i dodao da se nada da će ona dobiti "zasluženu kaznu".

Naglasio je da ona "nije mučenica", prenosi Ansa.

Otac Ilarije Salis je pokušavao da je premesti u Italiju u kućni pritvor, ali Tajani i italijanski ministar pravde Karlo Nordio rekli su da ne mogu da se mešaju u suvereni mađarski pravosudni sistem.

Advokat aktivistkinje je stoga podneo molbu da je stavi u kućni pritvor u Budimpešti, a snimak kako je na lancu vode na sud sa lisicama na rukama i gležnjevima izazvao je negodovanje u Italiji.

Salis, nastavnici osnovne škole u ​​Monci, preti kazna do 24 godine zatvora zbog napada na neonaciste na njihovoj godišnjoj komemoraciji za, kako tvrdi mađarska neonacistička grupa, herojskog nacističkog puka koji se borio protiv ruskih trupa.