4. mart 2024 13:36

Tajani i Šalenberg pozvali političare u BiH da zbiju redove na putu ka EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tajani i Šalenberg pozvali političare u BiH da zbiju redove na putu ka EU

Foto: AP Photo/Hussein Malla

SARAJEVO - Ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksander Šalenberg izjavio je danas da je BiH u prethodnim mesecima napravila impresivan napredak na putu ka EU, ali da ima još dosta posla i da je vreme da domaće snage zbiju redove i nastave tim putem.

Šalenberg je rekao da su on i ministar inostranih poslova Italije Antonio Tajani, sa kojim danas boravi u poseti Sarajevu, najjači dvojac zagovornika pridruživanja BiH i regiona EU.

"Za nas je BiH važna u svakom smislu i mi smo prvi koji su tražili otvaranje pregovora, za nekoliko sedmica ćemo ponovo imati priliku, nadamo se zelenom svetlu i otvaranju pregovora", rekao je Šalenberg na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova u Savetu ministara Elmedinom Konakovićem.

Izražavajući zadovoljstvo što je BiH na evropskom putu u proteklim mesecima načinila napredak koji uključuje usvajanje zakona protiv pranja novca i otvaranje pregovora o sporazumu sa Fronteksom, Šalenberg je ocenio da je to više nego u prethodnih nekoliko godina.

Šalenberg je poručio da ni jedan političar niti ijedna politička snaga u BiH ne sme verovati da može ostati po strani i da ovaj proces nema veze sa njima.

Ističući da je Austrija profitirala od toga, Šalenberg je rekao da treba zaustaviti odliv mozgova iz BiH i mladim ljudima dati perspektivu.

"Svako ko misli da može stati na put tome igra se vatrom, poigrava se sa budućnošću ove zemlje", dodao je Šalenberg.
Naveo je da je sledeći korak otvaranje pregovora sa BiH.

"Krajnje je vreme", naveo je Šalenberg i dodao da se nada da će u junu u Beču, kada bi trebalo da bude održan sastanak Prijatelja zapadnog Balkana, to biti proslavljeno.

Ministar inostranih poslova Italije Antonio Tajani je rekao da situacija u BiH po pitanju EU nikada nije bila bolja.

Tajani je poručio da je pozicija Italije jasna te da se BiH smatra delom Evrope, kao da je tu u Sarajevu kako bi dao podršku otvaranju pregovora.

"Јako mi je drago jer naporno radimo na postizanju tog cilja podržavamo vaše reforme. Situacija danas je bolja nego ikad u istoriji BiH. To je važno, vaš angažman će popločati put za otvaranje i okončanje pregovora da postanete u članica Evropske unije", dodao je Tajani, prenela je RTRS.