2. april 2024 08:57

Rezolucija o Srebrenici predviđa da 11. jul bude Međunarodni dan sećanja na genocid

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rezolucija o Srebrenici predviđa da 11. jul bude Međunarodni dan sećanja na genocid

Foto: Shutterstock.com/lev radin, ilustracija

BEOGRAD - Rezolucija o Srebrenici, čije usvajanje bošnjački deo misije Bosne i Hercegovine na čelu sa ambasadorom Zlatkom Lagumdžijom želi da progura u Skupštini Ujedinjih nacija (UN) 27. aprila, između ostalog, predviđa da 11. jul postane "Međunarodni dan promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici" i osuđuje "negiranje genocida", pišu današnje Večernje novosti.

List navodi da se u tekstu u koji je imao uvid kao ključne tačke navode i da se 11. jul obeležava u svim državama svake godine, bez rezerve se osuđuje svako negiranje genocida u Srebrenici i pozivaju se države članice da očuvaju utvrđene činjenice kroz svoje obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa.

Takođe se osuđuje se "bezrezervno delovanje koje glorifikuje lica koja su osuđena za ratne zločine protiv čovečnosti i genocid u Srebrenici", naglašava se važnost okončanja procesa pronalaženja i identifikovanja preostalih žrtava genocida u Srebrenici i obezbeđivanja dostojanstvene sahrane.

Rezolucijom se traži i da generalni sekretar Ujedinjenih nacija osnuje program za informisanje pod nazivom "Genocid u Srebrenici i UN".

Za usvajanje rezolucije potrebna je prosta većina, a ove rezolucije nemaju snagu kao one koje usvoji Savet bezbednosti UN, ali imaju političku i moralnu težinu, navodi list.