4. april 2024 17:27

Milorad Dodik: Očekujem da Šmit doživi potpunu delegitimizaciju u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milorad Dodik: Očekujem da Šmit doživi potpunu delegitimizaciju u Srbiji

Foto: TANJUG/SRNA/BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarisao je najavljeni susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Kristijanom Šmitom u Beogradu i istakao da očekuje da će Šmit doživeti potpunu delegitimizaciju u Srbiji.

Rekao je da je laž sve što Šmit planira da saopšti na sastanku sa predsednikom Vučićem u vezi sa imovinom. Ponovio je da je pitanje imovine Srpske i Federacije BiH određeno Dejtonskim sporazumom.

"Uvek smo spremni da sednemo sa predstavnicima FBiH, a ne sa Šmitom ili bilo kim. Taj problem suštinski ne postoji. Ovo što sada postoji samo treba da se legalizuje - FBiH neometano raspolaže imovinom na svom prostoru, kao i mi na svom", rekao je Dodik novinarima, prenela je Srna.

Podsetio je da je Vučić javno rekao da treba insistirati na slovu Dejtona i to je suština tih sastanaka i bilo čega što treba raditi ubuduće.

"Mi već decenijama govorimo o poštovanju slova Dejtona. A strani faktori ne žele slovo Dejtona, već da ovde sprovedu moć i uruše politički sistem, uvodeći neke finansijske i druge sankcije", naveo je Dodik.

Usvojićemo svoj izborni zakon do 20. aprila

Republika Srpska će usvojiti svoj izborni zakon do 20. aprila, najavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i istakao da Republika Srpska ima pravo na svoj zakon.

"CIK BiH nema šta tu da traži. Sprovešćemo izbore prema našem zakonu", rekao je Dodik.

Ponovio je da je Kristijan Šmit privatno lice i da je lažan. "I ovo što je sada 'nametnuo' oko Izbornog zakona BiH je fuknciji toga da se Srpska pokori institucijama BiH.

Navodno je dao pravo CIK-u da imenuje sve predsednike biračkih odbora i da ih prevede u status državnih profesionalnih službenika. To se nikada neće desiti", poručio je Dodik u izjavi novinarima u Banajluci.

Šmit je američki potrčko

Dodik je izjavio danas da je smisao celog, kako je naveo, "cirkusa" sa Kristijanom Šmitom otimanje imovine Srpskoj.

"Kaže da će on čuvati Srpsku, da hoće da ohladi situaciju, a izazvao je potpuni haos i to u trenutku kada je BiH pokazala da može samostalno da donosi odluke i da vraća svoj suverenitet, koji su urušili stranci.

Nemac, koji je ovde došao na nelegalan način i lažno se predstavlja Srbima, drži lekcije i priča o Evropi", naveo je Dodik.

On je istakao da je Šmit američki potrčko čiji je jedini cilj da silom i nametanjem sprovede njihove želje.

"Kaže da će doneti Evropu BiH, a pita šta nije u redu s nametanjem rešenja suverenoj zemlji. Ne samo da je nelegalan, nego je i neuračunljiv", naveo je Dodik.

On je rekao da je i Evropa jasno poručila Šmitu da ne podržava njegovo nametanje.

"To niko normalan ne može da podrži, osim onih koji imaju interes da se održi kolonijalni karakter BiH", naveo je Dodik. Istakao je da je Republika Srpska rekla sve što je imala na temu nelegalnog Šmita.

"Od svih aktera očekujemo da pokažu da u BiH nema mesta za strane intervencije i da žele da sačuvaju dejtonsku BiH", naveo je predsednik Republike Srpske.

Dodik je poručio da u BiH nema mesta ni za Šmita ni za nametanja. "On je srušio evropski put po američkim uputstvima i samo njegovim odlaskom BiH se može vratiti ispunjavanju ovog strateškog cilja", napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.