8. april 2024 09:07

Božo Kovačević: U Hrvatskoj se trenutno dešava politički cirkus

Izvor: TANJUG

podeli vest

Božo Kovačević: U Hrvatskoj se trenutno dešava politički cirkus

Foto: AP Photo/Darko Bandic

ZAGREB - Devet dana je ostalo do održavanja parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, za koje mnogi smatraju da će biti prekretnica nakon što se u kampanju, uprkos zabrani Ustavnog suda, uključio i predsednik Republike Zoran Milanović, koji tvrdi da će biti predsednik buduće Vlade.

Diplomata i bivši ambasador Hrvatske u Moskvi Božo Kovačević, koji nije politički angažovan, kaže da je upravo najava Milanovića odredila pravac kampanje, koja je, kako kaže, u skladu sa očekivanjima.

"Najjednostavnije rečeno, to su populistička nastojanja i jedne i druge strane i vrlo često prizemna, opterećena takvom retorikom da pristojni ljudi koji se opredeljuju za neku stranu ne koriste takav rečnik”, kazao je Kovačević gostujući na zagrebačkoj N1 tv..

Ističe da se u Hrvatskoj trenutno dešava "politički cirkus" koji je doveo do ozbiljnijih posledica.

“Zanemarivanje državničkih dužnosti zbog ličnih animoziteta predsednika i premijera dovelo je do ozbiljnijih posledica. Na Plitvicama gde je obeležena 33. godišnjica prvog oslobađanja Plitvica umalo da nije došlo do sukoba između premijerskih i predsedničkih snaga, a znamo da su potom usledile izajve bivših načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga koje su pokazale posledice pokušaja političkih aktera da sve što mogu upotrebe za svoje političke interese”, naveo je Kovačević.

Osvrnuo se i na čemu stranke temelje kampanju. “HDZ na osnovi uspeha uprkos nepovoljnim okolnostima uverava ljude u uspehe, a opozicija, uvređena zbog autokratskog načina vladanja Plenkovića i jer je njihove zastupnike u Saboru vređao, želi osporiti tu osnovnu tezu Plenkovića da on nije ni u čemu pogrešio. Da je pokazivao više susretljivosti, da je priznao kao grešku ono što svako razuman može videti kao grešku, preptostavljam da bi opozcija imala manje adrenalina prikazati da je sve što je HDZ radio pogrešno.”

Kovačević je kao primer naveo greške u obnovi “koja je započela tek tri godine nakon potresa” i dodao da su takve greške "očite i deplasirano je premijerovo insistiranje da ni u čemu nije pogrešio”.

“Zbivanja s ministrima od kojih su neki odstranjeni s vlasti je nešto što premijer ne može ignorisati”, dodao je.

Kovačević navodi da postoji još niz drugih tema koje javnost zanima, a koje je premijer označio ne-temama.

Govoreći o Milanoviću, Kovačević kaže da se neke njegove izjave podudaraju u nekim stvarima s programom koalicije "Reke pravde",kao što je ekonomska strana programa, ali se razilaze u proevropskom delu ili stavu prema migrantima.

“Predsednik koji se žestoko obrušava na neke pripadnike HDZ-a i njihove klijente, u kampanji koristi usluge osoba koje su jednako kompromitovane kao i te njegove mete. Mislim na Rojsa koji je poznat po bespravnoj gradnji”, rekao je Kovačević pa nastavio:

“Milanović ima jedan cilj – maknuti Plenkovića s vlasti i ne libi se da koristi sva raspoloživa sredstva od kojih baš sva za pristojne ljude nisu dopustivi".