10. april 2024 12:31

Pres služba Boruta Pahora: Nećemo komentarisati navode da bi on mogao da zameni Lajčaka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pres služba Boruta Pahora: Nećemo komentarisati navode da bi on mogao da zameni Lajčaka

Foto: HINA/ADMIR BULJUBAŠIĆ

LJUBLJANA - Iz pres tima bivšeg predsednika Slovenije Boruta Pahora saopšteno je da neće komentarisati medijske napise da bi on mogao da bude novi specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.

To je navedeno u pisanom odgovoru Tanjugu, povodom pisanja slovenačkog lista Delo da se Pahor, uz pomoć Ministarstva evropskih i spoljnih poslova Slovenije, na čelu sa bivšom partijskom koleginicom Tanjom Fajon, priprema da stupi na mesto specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, na kome bi zamenio Miroslava Lajčaka.

"Nemamo komentar na tu vest", navodi se u odgovoru pres službe.

Pahor je poznat po zalaganju da se EU proširi na Zapadni Balkan, ali i po tome što je insistirao na ispunjavanju Briselskih sporazuma i formiranju Zajednice srpskih opština.

On je od 2012. do 2022. godine bio predsednik Slovenije, a nedavno je sa svojom bivšom šeficom kabineta Aljom Brglez osnovao Institut prijatelja Zapadnog Balkana (FoVB), čiji je cilj da promoviše dijalog, pomirenje, mirno rešavanje otvorenih pitanja, ekonomski razvoj i integraciju zemalja regiona u Evropsku uniju.

U Savetodavnom odboru FoVB su, između ostalih, bivša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, bivši švedski premijer i visoki predstavnik UN za BiH Karl Bilt, bivši premijer BiH i sadašnji predstavnik UN za BiH Zlatko Lagumdžija i drugi.