17. april 2024 07:55

Otvorena biračka mesta na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena biračka mesta na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj

Foto: Tanjug/video

ZAGREB - U Hrvatskoj su u 7 sati otvorena biračka mesta na kojima će građani birati svoje predstavnike u Saboru na 11. parlamentarnim izborima od proglašenja samostalnosti 1991. godine.

Biračka mesta, kojih ima oko 6. 500 širom Hrvatske. zatvaraju se u 19 sati, kada prestaje i izborna tišina.

Izborni prag iznosi pet odsto. Sabor ima 151 poslanika. Sa teritorije Hrvatske, koja je podeljena u 10 izbornih jedinica, bira se 140 poslanika, a iz svake izborne jedinice bira se po 14 poslanika.

Tri poslanika bira hrvatska dijaspora u 11. izbornoj jedinici, a osam poslanika u 12. izbornoj jedinici biraju pripadnici nacionalnih manjina.

Na izborima su prijavljene 165 kandidatske liste od toga je samostalnih stranačkih lista 95 (na prošlim izborima bulo ih je 192). Kandidovano je ukupno 2.277 kandidata, od toga 56 odsto muškaraca i 44 odsto žena.

Hrvatska ima oko 3,9 miliona stanovnika, birača sa pravom glasa je 3.733.283, a sa prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3.511.086.

Stojanac: Birališta otvorena na vreme, sve teče po propisima

Predsednica biračkog odbora na izbornom mestu br. 85 u Zagrebu Dubravka Stojanac, izjavila je jutros da su birališta na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj otvorena na vreme i da sve teče po propisima.

Ona je za Tanjug objasnila i proceduru glasanja. 

"Za nacionalne liste glasaju svi birači, pripadnik nacionalne manjine koji se izjasni da želi glasati i za svoju manjinu ima pravo da glasa za nacionalnu listu i za svoju nacionalnu manjinu, s tim da pripadnici srpske nacionalne manjine mogu glasati od jednog do tri glasa, dok ostali priapadnici manjina jedan", objasnila je ona.

Birači mogu iskoristiti i preferencijalni glas, pa zaokružiti broj ispred imena jednog kandidata na određenoj listi, objasnila je ona.
Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste ima prednost u odnosu na ostale, nezavisno od toga gde se nalazi na listi, što znači da u Sabor može da uđe kandidat koji je bio na poslednjem mestu.