17. april 2024 16:08

Završeno ročište protiv Dodika i Lukića, naredno 29. aprila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Završeno ročište protiv Dodika i Lukića, naredno 29. aprila

Foto: Shutterstock.com/Yavda, ilustracija

SARAJEVO  - Pred Sudom BiH održano je ročište predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću na kojem su svedočili bivši direktori Služebenog glasnika Srpske Milka Devušić i Vladimir Јanković.

Naredno ročište zakazano je za 29. aprila u 14 sati.

Tužilaštvo je iznelo dva od predloženih 59 materijalnih dokaza.

Dodik je na današnjem ročištu rekao da Tužilaštvo BiH pokušava iz ničega da donese relevantne dokaze.

"Nikakvih dokaza nema i pravi se improvizacija suđenja. Ovo je improvizacija celog slučaja", rekao je Dodik, poručivši da je i ovo dokaz "zlih namera Tužilaštva BiH".

Advokat Goran Bubić, branilac predsednika Srpske, rekao je da su Devušoćeva i Јanković, iako su svedoci Tužilaštva, u jednom trenutku svedočili protiv optužnice, prenela je RTRS.

Dodiku i Lukiću se sudi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika.

 

Advokatski tim Dodika saglasan: Tužilaštvo samo sebe dovelo u neugodnu situaciju

Advokati odbrane predsednika Republike Srpske Milorada Dodika saglasili su se da je današnje ročište pokazalo da se Tužilaštvo BiH dovelo u vrlo nelagodnu situaciju podizanjem optužnice protiv predsednika Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, i da se u drugoj fazi može očekivati otvaranje "pandorine kutije" o Kristijanu Šmitu, njegovom imenovanju i ovlašćenjima, odnosno koliko je BiH nefunkcionalna.  

Advokat Goran Bubić je rekao da ono što odbrana tvrdi od početka je da je ovde reč o jednom simuliranom suđenju u pokušaju da se Dodik eliminiše iz političkog života ne samo na nezakonit, već i neustavan način.   

"Predsednik Srpske može da bude smenjen na način na koji je izabran. Ako budu uvažavane činjenica i pravo u ovom postupku može da sledi samo oslobađajuća presuda", poručio je Bubić na konferenciji za novinare.  

Član pravnog tima, hrvatski advokat Ante Nobilo je kazao da se faktički došlo do kraja dokaznog postupka optužbe, a nismo čuli ni videli ništa i tako će biti i sledeći put, jer ovde nema krivičnog dela.  

"Ovde se radi o politici, čistoj politici i tu se kroz krivični postupak pokušavaju rešiti problemi funkcionisanja BiH na način koji nije primeren, jer se to radi u parlamentu ili na izborima", rekao je Nobilo.

 

Dodik: Treba ići do kraja i pokazati svu besmisao ovog sudskog postupka

Milorad Dodik poručio je danas u Istočnom Sarajevu da je današnje ročište u Sudu BiH, protiv v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića i njega, pokazalo da je BiH kolonija i da je sve što se dešava u njoj u skladu sa tim.  

"Dođu stranci i nametnu sud, tužilaštvo ,sudije i to je to, i to se ne vidi prvi put", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Administrativnom centru Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu.

Sve ovo je, ističe, kroz postupak, okruženje i u kontekstu, jasno, te ne zna da li bi bilo uopšte korisno da u ovom trenutku bude prekinuto. "Treba ići do kraja pokazati svu besmisao ovog postupka", ističe Dodik.  

Govoreći o BiH, ponovio je da je ona u sistematskoj krizi, napravljena je da bude u krizi, te da je Dejtonski sporazum greška, jer je strancima dao BiH i zato je ona kolonija.