22. maj 2024 17:16

Stevandić: Budite uzdržani, ne kaljajte srpsko-crnogorske odnose

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stevandić: Budite uzdržani, ne kaljajte srpsko-crnogorske odnose

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić pozvao je crnogorskog premijera Milojka Spajića da, ako već ne može da bude protiv, zvanična Podgorica u Generalnoj skupštini UN bude uzdržana u vezi sa rezolucijom o Srebrenici, koja može biti tačka razdora.

Stevandić je Spajiću uputio pismo uoči sutrašnje sednice Generalne skupštine UN i zamolio ga da to ne shvati kao uvredu, provokaciju ili bilo koju lošu nameru prema njemu lično ili Crnoj Gori.

Uvažavajući Spajićevu funkciju, Stevandić crnogorskog premijera obaveštava da je NSRS danas usvojila "Protest protiv kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i opšteg međunarodnog prava", uz podsećanje da BiH nema Ustav kao Crna Gora ili kao Srbija, nego je njen Ustav dejtonski, međunarodni ugovorni akt.

Stevandić je pojasnio da ambasador u Savetu ministara BiH u Njujorku Zlatko Lagumdžija, koji je pokrenuo rezoluciju o Srebrenici, nije time prekršio samo Ustav BiH, nego i međunarodni akt, te da i sponzori i kosponzori i oni koji glasaju za rezoluciju takođe krše međunarodni ugovorni akt kojim je definisano da se BiH tim Ustavom ne može izjašnjavati niti pokretati pitanje gde ne postoji konsenzus sva tri naroda i dva entiteta.

"Ova rezolucija nema taj konsenzus i ona je pravno-formalno ništavna, ali sila nikada nije bila ništavna. Vi ste, gospodine Spajiću, potpuno svesni mišljenja i raspoloženja srpskog naroda, Srpske pravoslavne crkve i svih građana Crne Gore čijom ste voljom izabrani za premijera i dobili podršku i u partiji koju predvodite", naveo je Stevandić.

Istakao je da je Spajić takođe svestan da, kako je naveo, ovo može da bude tačka razdora koja će zasejati seme mržnje, nesloge i učiniti Crnu Goru nestabilnom u narednom periodu jer je teško ostati nedorečen ili bez odgovora na ono što Srbi smatraju jednim od svojih svetih vrednosti i opredeljenja, a to je da su narod koji je preživeo, a ne počinio genocid.

Podsetio je da za to brojni dokazi, ukazavši Spajiću na nekoliko činjenica, a to je da su najveći svetski autoriteti poput Gideona Grajfa, Efraima Zurofa i Јehude Bauera osporili srebreničku rezoluciji sa naučne tačke gledišta. Nauka je, naveo je, uvek iznad političkih i geopolitičkih odnosa.

Ukazao je i da je moralni aspekt ovoga problematičan jer dovodi do podela i sukoba, a ne dovodi do pomirenja jer bi rezolucija o pomirenju bila jedino logična i moralno superiornija na osuđujućim rezolucijama.

"I na kraju...Ova rezolucija je upućena kršenjem Ustava BiH i kršenjem međunarodnog sporazuma koji definiše da se odluke u BiH donose konsenzusom naroda i entiteta. Sve tri stvari, kojih ste verujem i Vi svesni, Crna Gora će prekršiti jasnim kršenjem Dejtonskog sporazuma koji ih jasno propisuje, ali i trajno narušiti dobre srpsko - crnogorske odnose, dovodeći ne samo Balkan, pego i samu Crnu Goru u polje sukoba i nestabilnosti koje će biti teško ili nemoguće amortizovati i izbalansirati", naveo je Stevandić.

Procenjujući, kako je naveo, da je Spajić svesniji te situacije od predsednika Crne Gore i svesniji odgovornosti za stabilnost Crne Gore, Stevandić ističe da mu je želja da ako zvanična Podgorica ne može da bude protiv, bude uzdržana od ovog kršenja međunarodnog prava.

"Želeći Vam dobre odnose i racionalne odluke u budućnosti, još jednom Vas moram zamoliti da ne uprljate srpsko - crnogorske odnose, crnogorsko čojstvo i srpsko paćeništvo i srpske žrtve genocida, ne kvalifikujući naš narod kao nekoga ko je upravo za genocid odgovoran. Svesni ste da ova rezolucija ima upravo to za cilj i da je ona geopolitički projekat, a ne pravda ili pravo ili pijetet za bilo koju žrtvu", naveo je Stevandić u pismu Spajiću i dodao:

"Ako ćemo biti iskreni i pošteni, znam da mislite isto što i ja, gotovo celokupan srpski narod bez obzira gde se nalazi i u kojoj zemlji živi, i znam da ovo radite zbog pritisaka, ali crnogorsko pravilo je da čast i bruka žive doveka, a da se uzdržavanjem od glasanja ne rizikuje ničiji život. Lišen nade da je moral jači od sile, ali iskreno verujući u čojstvo, želim Vam svako dobro i zdravo".