7. decembar 2022 18:29

ATP kaznio LTA i Vimbldon zbog izrečene zabrane takmičenja ruskim i beloruskim igračima

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

ATP kaznio LTA i Vimbldon zbog izrečene zabrane takmičenja ruskim i beloruskim igračima

Foto: Shutterstock.com/ UgnePo, ilustracija

LONDON - Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) kaznila je Teniski savez Velike Britanije (LTA) i organizatore Vimbldona sa milion dolara zbog zabrane takmičenja na Vimbldonu koju je LTA izrekla ruskim i beloruskim teniserima ove godine.

LTA je pred početak trećeg grend slema u sezoni odlučila da ne dozvoli teniserima i teniserkama iz Rusije i Belorusije da se takmiče na turniru.

Povodom kazne, LTA je saopštila da je duboko razočarana odlukom ATP-a, preneo je Rojters.

"ATP u svojim nalazima nije prepoznao specifične okolnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu, kao ni odgovor međunarodne sportske zajednice i Vlade Velike Britanije na tu invaziju. ATP ovo vidi kao čisto kršenje njihovih pravila, uz iznanađujući manjak empatije za situaciju u Ukrajini, kao i jasan nedostatak razumevanja za posebnu situaciju u kojoj se LTA našla", saopštio je Teniski savez Velike Britanije.

ATP je u aprilu saopštila da je ''unilateralna odluka'' Vimbldona da se na tom turniru zabrani nastup igračima i igračicama iz Rusije i Belorusije nepravedna i da bi mogla da predstavlja štetan presedan za sam tenis, podseća Rojters.