22. novembar 2023 07:33

Fudbaleri Hrvatske se pobedom nad Jermenijom plasirali na Evropsko prvenstvo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fudbaleri Hrvatske se pobedom nad Jermenijom plasirali na Evropsko prvenstvo

Foto: AP Photo/Darko Bandic

ZAGREB - Fudbaleri Hrvatske plasirali su se na Evropsko prvenstvo pošto su u meču poslednjeg kola kvalifikacija na domaćem terenu savladali Jermeniju rezultatom 1:0.

Gol za pobdu i plasman Hrvatske na EURO postigao je Ante Budimir udarcem glavom sa pet metara posle centaršuta Borne Sose.

Hrvatska bi se plasirala na EURO i da nije pobedila, jer je Vels kod kuće odigrao samo 1:1 protiv Turske koja je pobednik grupe D sa 17 bodova, ispred Hrvatske koja ima 16 i Velsa sa 12.

U duelu selekcija koje su već obezbediple plasman na EURO Rumunija je pobedila Švajcarsku rezultatom 1:0 golom Denisa Alibeka u 50. minutu.

Rumunija je tako obezbedila prvo mesto u grupi I ispred Švajcarske i tako obezbedila povoljniju poziciju pred žreb za EP koji je na programu 2. decembra u Hamburgu.

U ostalim mečevima grupe I Belorusija je golom Dmitrija Antilevskog u 42. minutu pobedila u Prištini selekciju takozvanog Kosova, dok je Izrael pobedio u Andori rezultatom 2:0.

U grupi B Grčka i Francuska su igrale 2:2 u Atini, dok je Holandija kao gost savladala Gibraltar rezultatom 6:0. Od ranije se znalo da iz grupe B na EURO idu Francuska i Holandija.

Pre Hrvatske plasman na EURO su uz domaćina Nemačku obezbedile i Albanija, Austrija, Belgija, Češka, Danska, Engleska, Francuska, Mađarska, Italija, Holandija, Portugal, Rumunija, Škotska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švajcarska i Turska.

Poslednja tri učesnika EP biće poznata posle baraža koji su na programu u martu.