29. januar 2024 12:38

Veliki odziv za akciju "Crveno-bela krv" širom Srbije i Srpske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Veliki odziv za akciju "Crveno-bela krv" širom Srbije i Srpske

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Humanitarna akcija "Crveno-bela krv" održava se danas i sutra u Beogradu na stadionu "Rajko Mitić" i još nekoliko gradova Srbije i Republike Srpske, a navijači Crvene zvezde su se odazvali u velikom broju i pomogli da Institut za transfuziju krvi dobije preko potrebne zalihe.

Akcija je danas održana u Banjaluci, Kosovskoj Mitrovici, Kruševcu i Prijedoru, a trajaće i sutra u Beogradu (danas do 15 časova, sutra 10 do 18 časova, stadion "Rajko Mitić"), Bijeljini (JZU bolnica "Sveti Vračevi" od 9 do 13 časova) i Trebinju ("Zavod za transfuzijsku medicinu", opšta bolnica, od 8 do 13 časova) i Doboju (JZU bolnica "Sveti apostol Luka" od 9 do 13 časova).

Svi koji daju krv dobiće ulaznice za sutrašnji meč košarkaške Evrolige u kom će Crvena zvezda od 20 časova ugostiti Valensiju u 24. kolu elitnog takmičenja.

"Institut za transfuziju krvi i Udruženje građana 'Delije sever' već 29. put organizuje akciju 'Crveno-bela krv'. Svi ljudi dobre volje, simpatizeri Crvene zvezde, mogu da dođu da daju krv. U ovom momentu Institut raspolaže sa jednoipodnevnim zalihama, nedostaju A i nulta krva grupa, kako pozitivna tako i negativna i zbog toga upućujemo apel svim ljudima dobre volje da se odazovu akciji da nam pomognu da popunimo rezerve koje su smanjene", izjavila je za Tanjug Mirjana Knežević, portparol Instituta za transfuziju krvi u Beogradu.

"Već tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi, pozivamo sve zvezdaše da se odazovu i daju doprinos. Navijači Zvezde su uvek tu kad je u pitanju bilo koje učešće u nekoj humanitarnoj akciji. Veliko nam je zadovoljstvo što će u akciji učestvovati i ostali klubovi iz Sportskog društva Crvena zvezda, a akciji će se priključiti i pevač Darko Lazić", rekla je za Tanjug Jelena Trišović, član PR tima Crvene zvezde.

"Krv mogu da daju sve osobe uzrasta od 18 do 65 godina. Potrebno je da budu zdrave, naspavane, da obeduju pre davanja krvi i da ne budu pod dejstvom alkohola ili nekih drugih opijata. Interval između davanja krvi treba da bude tri meseca za osobe muškog, odnosno četiri za osobe ženskog pola", piše na sajtu Crvene zvezde u uputstvu za sve oni koji bi želeli da se odazovu akciji.