13. septembar 2023 14:43

Marina Maljković: Košarkaši Srbije ujedinili celu naciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marina Maljković: Košarkaši Srbije ujedinili celu naciju

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Košarkaški trener Marina Maljković izjavila je danas da su košarkaši Srbije osvajanjem srebra na Svetskom prvenstvu u Manili i dočekom ispred Skupštine grada, ujedinili celu naciju.

"Definitivno je da mnogo više pominjemo te ljudske stvari i prave ljudske vrednosti, što mene posebno raduje, jer sam neko ko maksimalno i kroz reprezentaciju, a i kroz sve u radu sa decom u Institutu i u Pokretu, pokušavam da promenim atmosferu društva i neke negativne stvari u našem društvu svojim primerom", rekla je ona za Tanjug.

Maljković je istakla da su košarkaši uspehom na Svetskom prvenstvu i dočekom sinoć, pokazali primerom šta znači dobrota i šta znači kada se pojedinac potpuno preda timu bez da očekuje išta za uzvrat.

"Ja svakako iz košarkaškog ugla čestitam selektoru Pešiću, čestitam svima njima, čestitam i predsedniku Daniloviću jer znam koliko truda i koliko želje je on uložio svih ovih godina u to. Neverovatan uspeh, žal za prvim mestom ostaje pre svega kod njih, ali mi svi treba da im kažemo jedno ogromno 'bravo'", rekla je ona.

Nakon odlaska iz Fenerbahčea, Maljković navodi da su joj planovi da više bude u Srbiji, što je, kako kaže, posebno raduje jer će više moći da se posveti Instituta za ženski sport, Pokretu za žensku košarku Marina Maljković, deci i formiranju trenera edukacije, što joj je pođednako važno kao i rad u reprezentaciji.

Odgovarajući na pitanje kakve su šanse da se košarkašice Srbije plasiraju na Olimpijske igre, istakla je da, s obzirom da se reprezentacija kompletno podmladila i da su nove devojke u dresu, osvojeno peto mesto na Evropskom prvenstvu im je dalo mogućnost da igraju kvalifikacije za Olimpijske igre.

"Biće izuzetno teško, ali se nadam da će moje košarkašice da izvuku, jer biće potrebno da pređemo svoje granice, sve granice bola, ali da ćemo ovim pozitivnim elanom i primerom košarkaša i naših drugih sportista, povećati tim Srbije i biti na najvećem sportskom takmičenju", rekla je ona.