26. septembar 2023 19:15

Damir Mikec: Olimpijske igre su san i vrhunac svakog sportiste

Izvor: TANJUG

podeli vest

Damir Mikec: Olimpijske igre su san i vrhunac svakog sportiste

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Srpski reprezentativac u streljaštvu Damir Mikec izjavio je danas da su Olimpijske igre san i vrhunac svakog sportiste i dodao da će dati sve od sebe da ostvari dobar rezultat u Parizu naredne godine.

Damir Mikec i Zorana Arunović su pre 10 dana osvojili zlatnu medalju u takmičenju miks parova na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru. Mikec je u avgustu osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Bakuu u disciplini vazdušni pištolj. Srpski strelci su još ranije izborili plasman na Igre u Parizu.

Zorana Arunović se trenutno nalazi u francuskom mestu Šateru.

"Želela sam da obavim pripreme na olimpijskom strelištu. Takmičenja u streljaštvu na OI naredne godine biće održana u Šateruu. Želim da ponesem neke emocije odavde kako bih u nekom lepom maniru nastavila pripreme za OI. Za sada sve ovde izgleda izuzetno lepo, a verujem da će sledeće godine da bude još lepše kada se neki funkcionalni problemi srede. Organizatori žele da omoguće najbolje uslove svim sportistima. Jedva čekam da dođem naredne godine ovde i da se takmičim na OI", izjavila je Arunović za Tanjug.

Najavila je nastavak priprema za OI. Na Igrama u Parizu učestvovaće i Damir Mikec.

"Mikec je u samom vrhu svetskog streljaštva, a poslednje dve godine dominira u ovom sportu", dodala je Arunovićeva.

Mikec je na OI u Tokiju 2021. osvojio srebro u disciplini vazdušni pištolj.

"Olimpijske igre su san i vrhunac svakog sportiste, ali mi imamo i takmičenja između OI. Imamo EP, SP i Svetske kupove, ova takmičenja su realno manje propraćena. Igre su toliko specijalne i posebne, jer su sve oči uprte u nas. Olimpijska norma je glavni zadatak za svaki naredni ciklus. Što pre osvojite olimpijsku normu, lakše dišete. Ja sam u martu izborio normu za OI, pošto sam osvojio zlato na EP. Nije lako izboriti olimpijsku normu. Daleko je teže osvojiti medalju na SP nego na OI. Olimpijske igre su nešto posebno, tenzija je drugačija, pritisak je drugačiji. Ali ipak olimpijska medalja je olimpijska medalja", rekao je Mikec za Tanjug.

Srpski strelac je istakao da je zbog korone ovog puta period između OI u Tokiju i OI u Parizu tri godine.

"Streljaštvo je specifičan sport, statičan. Međutim, potrebno je dosta snage da se drži pištolj od 1,5 kg. Potrebno je podići pištolj više od 120 puta za jednu medalju, moraš biti miran, skoncentrisan, nekada se stoji i 90 minuta na nekom takmičenju. Pored vežbe u teretani, neophodna je fizička priprema, kao i razgovor sa sportskim psihologom. Bez psihologa sve bi bilo teško", dodao je Mikec.

On se prisetio razgovora sa najboljim teniserom sveta Novakom Đokovićem na OI u Tokiju. Dvojica srpskih sportista su razgovarala o psihičkoj pripremi.

"Znam Đokovića od OI u Pekingu i uvek se podržavamo. Na OI svi sportisti su tu, na jednom mestu, dišemo kao jedan. Oseti se olimpijski duh, jedni druge podržavamo. Jako je interesantno čuti nešto novo o nekom drugom sportu. Međutim, sve je to isto. Ono što mi je Đoković rekao ja sam to isto prošao, ali na jedan drugi način. Kako se pripremaš za meč, nervoza.... Imam i ja tu publiku koja navija u finalu. Moramo da budem mentalno spreman, jer da nisam ne bih bio tu gde jesam i ne bi bilo ovoliko medalja", istakao je srpski strelac.

Mikec je naveo da poznaje Zoranu Arunović od 2000. godine.

"Podržavamo jedno drugo na takmičenjima, pratimo razvoj i karijeru. Družimo se i van strelišta i treninga. Mene trenira brat Goran, a Zoranu njena sestra Jelena. Bio sam bez trenera do OI u Londonu. Onda sam odlučio da u tim uključim brata i psihologa, pošto preko noći ne može da se napravi uspeh. Posle dve godine sve je počelo da ide uzlaznom putanjom. Moj brat je bivši strelac i dobro poznaje materiju, kao i mene. To je dobitna kombinacija, nikada nisam imao konflikt sa njim, imamo zajednički jezik. Sve zasluge za medalje idu bratu i pokojnoj majci, čija je najveća želja bila da krenem sa ovim sportom. Prvi put sam u streljanu otišao za njen rođendan", otkrio je Mikec.

Izjavio je da se nije opustio posle osvajanja medalje na OI u Tokiju.

"Video sam kod nekih kolega i u drugim sportovima da kada dosegnu tu neku svoju visinu za kojom su žudeli, nekako se ugase i ne mogu više da nađu motivaciju. Ja sam se malo uplašio, bio sam jako obazriv, radio sam još više i drugačije. Raduje me da sam uspeo u tome, što i rezultati pokazuju. Prošle godine sam osvojio 15-ak medalja, a ove 12 na najvećim takmičenjima. Presrećan sam da je to tako i da nemam manjka motivacije. Ta medalja u Tokiju me je vinula još više, jer sam nekako ispunjeniji. Ja sam osvojio medalju na svakom takmičenju u mom sportu. Ispunjen sam i zbog toga pristupam laganije i opuštenije svakom takmičenju. Čak mi i neki poraz sada nekako lakše pada. Na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru sam u pojedinačnoj konkurenciji za jedan krug ostao bez finala, ali sam sutradan sa Zoranom Arunović pucao maestralno. Dokle god imam taj žar ja ću se baviti ovim sportom", rekao je srpski strelac.

Mikec je istakao da će dati sve od sebe na OI u Parizu.

"Igre u Parizu biće moje pete OI. Svako ko mi priđe kaže da je sada red da posle srebra u Tokiju osvojim zlato u Parizu. Nisu mi potrebni nikavi pritisci uoči Pariza. Deo našeg zadatka, kao i mog sportskog psihologa biće da takve stvari ostavimo po strani. Radimo svoj posao, tako će da bude i na OI, nećemo da radimo ništa drugačije. Daću sve od sebe, a biće rezultat kakav bude, bitno je da budem zadovoljan", zaključio je Mikec.