30. januar 2024 12:49

Ivana Španović i Elzan Bibić najbolji atletičari Srbije za 2023. godinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivana Španović i Elzan Bibić najbolji atletičari Srbije za 2023. godinu

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Svetska šampionka u skoku u dalj Ivana Španović i osvajač bronzane medalje na 3.000 metara u dvorani Elzan Bibić najbolji su atletičari Srbije za 2023. godinu.

Na današnjoj svečanosti Srpskog atletskog saveza (SAS) u prostorijama kompanije "Komtrejd" za najboljeg trenera proglašen je Goran Obradović, trener Ivane Španović, a najbolji klub je Vojvodina iz Novog Sada.

"Godina iza nas je najuspešnija u istoriji, u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, a ispred nas je još jedna vrlo zahtevna. Predstoji nam Svetsko prvensvo u krosu kojem smo domaćini, zatim dvoranski šampionat sveta u Glazgovu i Olimpijske igre u Parizu. Takođe, predstoji nam izgradnja Nacionalnog stadiona, jer smo se kandidovali za organizaciju šampionata Evrope 2028. godine", istakao je predsednik SAS Veselin Jevrosimović.

Direktor SAS Slobodan Branković istakao je da je atletika sport koji ima najbolju budućnost u Srbiji.

"Imamo sjajne mlade atletičare, a to će se videti u Los Anđelesu 2028. godine, jer se za Pariz već zna ko su kandidati za medalje", rekao je Branković i naglasio činjenicu da je SAS jedini savez na svetu koji dve godine uzastopno organizuje dva Svetska prvenstva.

Čeka nas izgradnja Nacionalnog atletskog stadiona i siguran sam da će se na šampionatu Evrope 2028. godine naši atletičari i atletičarke boriti za pet ili 10 medalja.

"To mnogima sad zvuči kao naučna fantastika, ali tako su mislili i kada smo najavljivali sjajne rezultate kao što je bio šampionat Evrope u Minhenu, gde smo osvojili četiri medalje", poručio je Branković.

Najbolji mlađi seniori su Emir Rovčanin (Polet) i Ivana Đurić (Crvena zvezda), a juniori Jovan Stranić (Vojvodina) i Angelina Topić (Top Jump).

Nagrađeni mlađi juniori su Aldin Ćatović (Novi Pazar) i Mina Stanković (Pirot).

Strahinja Zdravković (Mladost Zemun) dobio je nagradu u konkurenciji pionira, a među pionirkama su nagrađene Tara Vučković (Crvena zvezda), Mina Mijatović (Borac) i Zarija Kaličanin (Top Jump).

Konačno, Matej Aleksić (Munje) izabran je za najboljeg mlađeg pionira, a u istoj kategoriji priznanje je dobila Anđela Cvetković (Vojvodina).