13. februar 2024 12:04

Potpisan Memorandum o saradnji između Agencije za bezbednost saobraćaja i OKS

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisan Memorandum o saradnji između Agencije za bezbednost saobraćaja i OKS

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Agencija za bezbednost saobraćaja i Olimpijski komitet Srbije (OKS) potpisali su danas Memorandum o saradnji zahvaljujući kojem će zajedno raditi na promociji značaja bezbednosti u saobraćaju među decom, kao i na promociji olimpijskih vrednosti kroz zajedničke projekte.

Memorandum o saradnji, koja će u centru pažnje imati biciklizam i decu, potpisali su v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović i predsednik OKS Božidar Maljković.

"U prethodnih nekoliko godina uradili smo mnogo kada je u pitanju bezbednost, ali želimo još više. Jedan od glavnih ciljeva Nacionalne strategije za bezbednost u saobraćaju je da nijedno dete ne izgubi život, a to ne možemo dok svi ne shvate značaj bezbednosti i zato kontinuirano radimo na edukaciji", istakao je Stamatović i zahvalio se predsedniku OKS Božidaru Maljkoviću što je Agenciju prepoznao kao partnera.

Radimo na edukaciji dece, praktično od rođenja, pa sve do petog razreda, kada po zakonu sa 12 godina mogu samostalno da učestvuju u saobraćaju.

"Želeo bih da istaknem našeg "Pažljivka", besplatnu knjigu koju svake godine dobijaju đaci prvaci. Od ove saradnje očekujemo veliki pomak jer su sportisti najbolji primer i uzor našoj deci, a olimpijska godina je odlična za početak saradnje".

Kroz aktivnosti vezane za biciklizam imamo veliki prostor da promovišemo i sport, ali i bezbednost, naglasio je Stamatović.

"Važno je da skrenemo pažnju i na urbanu mobilnost i promociju upotrebe bicikala u urbanim sredinama. Sportistima želim što veći broj medalja, a nama što manje saobraćajnih nezgoda", zaključio je Stamatović.

Maljković je istakao da je ideja o saradnji već dugo predmet razgovora i da danas, na obostrano zadovoljstvo, počinje.

"U centar saradnje ćemo staviti jedan olimpijski sport - biciklizam. Želimo deci da približimo ovaj sport i želja nam je da u saradnji sa stručnjacima i bivšim sportistima u više gradova u Srbiji sprovedemo bezbednosno-edukativni poligon i da podignemo nivo bezbednosti, ali i da animiramo decu da prate OI u Parizu i navijaju za naš tim", istakao je Maljković.

Svečanom potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i četvorostruki učesnik Olimpijskih igara biciklista Ivan Stević.

"Drago mi je što se se biciklizam vraća u olimpijske vode, imaćemo dvoje predstavnika u Parizu i čast mi je da budem deo ovog projekta, da edukujemo decu i da ih teorijski i praktično naučimo kako da se ponašaju u saobraćaju", rekao je Stević.