25. januar 2023 14:54

Novi Sad: U Gradskoj kući priređen prijem za decu s Kosova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novi Sad: U Gradskoj kući priređen prijem za decu s Kosova

Foto: Tanjug video

NOVI SAD - Četrdesetoro dece sa Kosova i Metohije, koja će u okviru projekta „Svim srcem za osmeh deteta“ osam dana boraviti kod novosadskih vršnjaka iz OŠ “Dušan Radović”, “Svetozar Marković Toza” i “Žarko Zrenjanin”, primljeno je danas u svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu.

Reč je o deci uzrasta 12,13 i 14 godina iz mesta Šilovo u opštini Gnjilane.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožićrekao je da mu je drago što akcija „Svim srcem za osmeh deteta“ već devetu godinu usrećuje i povezuje decu sa Kosova i Metohije i decu iz Novog Sada.

"Naš grad je bio i uvek će biti spreman da podrži i pomogne, na koji god način može, Srbe sa Kosova i Metohije i da ih srdačno primi. Na ovaj način podržavamo jedni druge, učimo jedni od drugih, a ovo je i prilika da oni upoznaju Novi Sad koji je prošlogodišnji nosilac titule Evropska prestonica kulture, i koji ima mnogo toga da ponudi", rekao je Rožić.

Dodao je su svi svesni da uslovi života na KiMi nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu i da je mnogo izazova sa kojima se tamošnje stanovništvo suočava.

Maliašanima s Kosova poželeo je da u Novom Sadu provedu lepe dane, da se druže, steknu prijatelje i da tak, kako je rekao, "naše neraskidive veze budu još čvršće".

"Iskreno verujem da je pred novim generacijama slobodniji život, društvo bez predrasuda i bez granica, u kojem je dobrobit svakog čoveka na prvom mestu", poručio je je Rožić.

Zahvalio je inicijatorima projekta, svima koji ga podržavaju, a posebno porodicama koje će ugostiti decu sa Kosova.

Predsednik udruženja građana „Novi Sad“ Goran Bajšanski zahvalio je na gostoprimstvu u Gradskoj kući i istakao da se deca sa severa i juga Srbije redovno međusobno posećuju i time stvaraju neraskidiva prijateljstva za ceo život.

Andrijana Stojković ima 14 godina i kaže da je veoma zadovoljna gostoprimstvom Novosađana.

"Bili smo na klizanju, posećivali smo manastire i svi su lepi. Prelepo je, oduševljeni smo", kaže Andrijana.

Porodica Jane Gogić iz Novog Sada već drugi put prima devojčicu sa KiM.

"Obišli smo mnoge manastire i crkve. Jako mi je drago što sam mogla da ugostim nekog sa KiM. Za Novu godinu mi je bila devojčica sa KiM koju sam već ugostila, upoznala sam mnogo njih i drago mi je što stičem nova prijateljstva", kaže Jana.

Marija Maksimović je učiteljica četvrtog razreda OŠ Vuk Karadžić u Šilovu, izdvojeno odeljenje u Gnjilanu.

"Ovo nam mnogo znači, deca su se sprijateljila, lepo su dočekana i verujemo da će ta prijateljstva negovati ceo život. Uzvratna poseta planirana je za kraj aprila, početak maja. Biće nam nam veliko zadovoljstvo da ih dočekamom i ugostimo kao i oni nas", poručila je Marija.

Udruženje građana „Novi Sad“ tradicionalno organizuje projekat „Svim srcem za osmeh deteta” koji obuhvata nastavne i vannastavne aktivnosti u školama domaćina, posete kulturno-istorijskim znamenitostima Novog Sada, posetu Sremskim Karlovacima, Beogradu i obilazak Fruške gore, aktivnosti od kulturnog značaja za mališane, sportske aktivnosti, kao i druge raznovrsne sadržaje zabavnog karaktera.