6. februar 2023 12:49

Ana Mladenović: Moguće je širenje energije od zemljotresa, ali ne treba paničiti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Mladenović: Moguće je širenje energije od zemljotresa, ali ne treba paničiti

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Seizmolog Ana Mladenović izjavila je danas da je moguće očekivati zemljotres na našim područijima, ali da ne treba paničiti.

"Moguće je da će se desiti neki zemljotres u područijima koja su blizu nas, ali niko ne može da kaže gde će to tačno biti. Da li će biti u Grčkoj, Makedoniji ili kod nas to ne možemo da znamo. Ne treba da se plašimo i da se pripemamo za jači zemljotres", rekla je ona za Tanjug.

 

Mladenović je objasnila da su zemljotresi povezani, ali da ne mora da znači da će se energija sa područija jednog zemljotresa preneti na drugo područje.

"Zemljotresi su generalno povezani je se dešavaju po rasedima, i tektonski blokovi po tim rasedima mogu da prikupe određenu količinu energije. Energija se posle zemljotresa raširila i širiće se nakon ovih naknadnih udara", rekla je ona.

Sagovornica Tanjuga smatra da zemljotres u Turskoj nije neočekivan, jer je to izuzetno aktivno tektonsko područje.

"Reč je o jednom rasedu koj se zove Istočno Anadolijski rased, koji predstavlja granicu od anadolijske ploče na kojoj je Turska i Saudijsko Arabijske ploče koja se kreće ka severu. Upravo to kretanje ploče na kojoj je Saudijaska Arabija izaziva kretanje po andadolijskom rasedu", kaže Mladenović.

Ona navodi da je magnituda zemljotresa koja je iznosila 7,8 stepeni Rihterove skale velika za to područje i da je problem u tome što je hipocentar zemljotresa na maloj dubini.

"Magnituda je bila velika čak i za to područje, iznosila je 7,8. Problem je u tome što je hipocentar zemljotresa bio na relativno maloj dubini, tako da pretpostavljam da je šteta od ovog zemljotresa velika", rekla je Mladenović.