7. februar 2023 14:31

Ambasador Srbije u Ankari: Nijedan građanin Srbije nije povređen u zemljotresu koji je pogodio Tursku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Srbije u Ankari: Nijedan građanin Srbije nije povređen u zemljotresu koji je pogodio Tursku

Foto: AP Photo/Hussein Malla

BEOGRAD - Nijedan građanin Srbije nije povređen usred najrazornijeg zemljotresa koji je pogodio Tursku, izjavio je danas ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković, prilikom video uključenja u emisiju "Uranak".

"Pratili smo sve vreme situaciju, naši telefoni su otvoreni 24/7 sati dnevno, nismo za sada imali nijedan poziv da nas neko pita za nekoga ili obavesti o nekome, ništa ne ukazuje na to da je neko od naših građana povređen, rekao je Marković.

Dodao je da u Turskoj boravi privremeno 30 naših građana i svi su bezbedni kao i da su svakoga ponaosob kontaktirali ne bi li se uverili kako su svi u redu.

"Mi imamo stalnu vezu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Turske i pismeno smo im se obratili molbom da ukoliko imaju neka saznanja o našim građanima da nas odmah obaveste" objasnio je ambasador Srbije u Ankari.

"U kontaktu smo i sa našim spasilačkim timovima kako bismo im pomogli tokom njihovog boravka u Turskoj" objasnio je ambasador.

Najrazorniji zemljotres se dogodio juče oko pola pet po lokalnom vremenu u Kahramanmarašu, zatim druga dva koja su se desila malo pre podneva po lokalnom vremenu, jedan je imao epicentar u istom mestu kao i prvi, a drugi se osetio u Ankari.

Ambasador Srbije rekao je da se i jutros desio zemljotres, magnitude 5,7 stepeni po Rihteru, ali da je on znatno manje razoran tako da se svi u Turskoj nadaju smirivanju tla.

"Ja vidim da se ljudi ponašaju kao da će sve ovo uskoro stati. Vlasti daju naloge timovima za spasavanje i lokalnim organima vlasti da se sve kreće ka polakom smirivanju situacije i pokušavaju da povrate normal život" rekao je Marković.