7. februar 2023 16:25

Dragan Milovanović: Geolozi su očekivali zemljotres u Turskoj i Siriji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragan Milovanović: Geolozi su očekivali zemljotres u Turskoj i Siriji

Foto: AP Photo/Francisco Seco/Francisco Seco

BEOGRAD - Turska i Sirija su područja u kojima su se već dešavali zemljotresi te jačine i sa aspekta geologa, a iako jak i veoma redak, ovakav zemljotres se mogao očekivati izjavio je danas geolog Rudarsko-geološkog fakulteta Dragan Milovanović.

Objašnjava da je nastanak zemljotresa vezan za podvalčenje ploča koje se međusobno kreću različitim pravcima, neke se razmiču, neke se transparentno kreću bočno jedan od drugog, a neke podvalče jednu pod drugu.

 

Kako je objasnio, ona koja je teža se podvalči pod drugu i tada dolazi do akumulacije energija i u trenutku kada se ta energija oslobodi stvara se zemljotres.

"Njegova jačina zavisi od količine akumulirane energije ali i od ugla i od dubine na kojoj se on javlja" rekao je geolog.

Prema njegovim rečima Srbija nije toliko ugrožena kada su u pitanju zemljotresi, i navodi da je prvi potencijalno tektonski aktivan prostor Beograd, preko Avale, dole na Kopaonik, Kraljevo, Ibarski, dole preko Kosova, a drugi je prostor koji kreće prema Bosni, Banjaluci, Italiji do Zagreba.

"Zemljotres koji se dogodio jutros u centralnoj Turskoj jačine 5,6 jeste jak zemljotres, ali u odnosu na onih 7,8 je jako slab i to je jedan od indikacija da se tlo smiruje. Koliko vidim po reakcijama kolega iz Turske tlo se praktično smiruje i sada je najbitnija ova druga faza, a to je spašavanje života koliko god je to moguće", istakao je Milovanović za Tanjug.