13. februar 2023 13:22

Održana prve nacionalna konferencija o bezbednosti u školama: Bezbednost dece je najvažija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održana prve nacionalna konferencija o bezbednosti u školama: Bezbednost dece je najvažija

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Bezbednost dece je najvažnija i želimo da imamo obuku za lica koja bi procenila faktor rizika u školama, rekao je danas direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost (INIS) Darko Trifunović, povodom prve nacionalne konferencije posvećene bezbednosti u školama.

"Naša želja je da zajedno sa Zavodom za unapređenje obrazovanja akreditujemo obuku za sertifikovana lica koja bi bila zadužena da prate rizike i sprovode određene mere kada je ugrožena bezbednost dece, jer je njihova bezbednost najvažnija", rekao je Trifunović.

 

On se osvrnuo i na dojave o bombama u školama, i ocenio da odavno postoji potreba za ljudima koji će u školama moći da procene bezbednosnu situaciju na licu mesta, jer su deca jedna od najugroženijih kategorija.

 

Predstavnik Društva direktora Republike Srbije Dejan Nedić je ocenio da je ovaj skup veoma značajan, jer je nasilje uzelo maha u školama.

"Moramo se boriti da sprečimo nasilje, i zato su ovakvi skupovi značajni", rekao je on i dodao kako je porodica vrlo značajna za obrazovanje dece, kao i deca od pandemije korona virusa nemaju razumevanja za svoje vršnjake jer nisu imali nastavu zajedno.

 

Nebojša Stojanović iz Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta izjavio je kako se nada da će, u saradnji sa Institutom za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, pokušati da unaprede već postojeće protokole za borbu protiv nasilja u školama.

"Želimo da podignemo svest svih zaposlenih na problem ne samo nasilja, već i vanrednih situacija, i nadamo se da će ovaj simpozijum iznedriti nova rešenja za bezbednosne izazove koji se tiču dece i škole kao institucije", rekao je Stojanović.

 

Predsednik Pododbora za nauku i visoko obrazovanje Narodne skupštine RS Jahja Ferhatović ocenio je simpozijum kao "važan iskorak u sagledavanju problema".

"Mora mnogo više da se povede računa o odgoju, i kada budemo više radili na pedagoškom odgajanju, tad će se i stopa bezbednosti povećati", rekao je Ferhatović i dodao kako je neophodna sveobuhvatna akcija da bi pokušali da vratimo škole na nivo na kojem su bile.

 

"Želimo da naše škole budu primer obrazovnih sistema u Evropi i celom svetu", zaključio je Ferhatović.

Rektor Univerziteta u Novom Pazaru Suad Bećirović je ocenio ovu konferenciju kao značajnu jer smo svedoci da je bezbednost u školama narušena.

"Moramo raditi na vaspitanju sa jedne strane, a sa druge moramo ukazati na izazove sa kojim se naše društvo suočava kao što je upotreba narkotika u školama", ocenio je Bećirović.

Prvi nacionalni simpozijum o vanrednim situacijama i nasilju u školama održava se u prostorijama Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, a konferecija je akreditovana od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.