15. februar 2023 13:05

Jelena Bokun: Nemamo podatke o tome da je povećan broj dece obolele od raka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Bokun: Nemamo podatke o tome da je povećan broj dece obolele od raka

Foto: Shutterstock.com/nimito, ilustracija

BEOGRAD - Broj dece obolele od raka u Srbiji procenjuje se na osnovu ukupnog broja stanovnika, i samog broja dece, registara i jedne obimne statistike, a prema dosadašnjim saznanjima ne može se reći da postoji povećanje dece obolele od raka, izjavila je danas za Tanjug dečiji onkolog Jelena Bokun.

Bokun je, povodom Svetskog dana dece obolele od raka, izjavila da Srbija ima izuzetnu opremu i da je uz pomoć projekta "Unapređenja Srbije" dobila opremu koja omogućava bolje radioterapije.

"Izlečenje zavisi od stepena proširenosti bolesti, da li je dete došlo sa bolešću koja je metastazirala ili ne. U tom smislu se govori o tome da se uradi koliko je moguće na ranijoj dijagnostici, ali je to jedan kompleksan projekat koji bi trebao od strane države da bude iniciran i da se na tome poradi da bi se deca u ranijim stadijumima bolesti javljala na lečenje. To su komplekse bolesti koje su potpuno različite u odnosu na karcinome kod odraslih ljudi, tako da je samo lečenje drugačije", izjavila je Bokun.

Dodala je da je Srbija okrenuta inostranim evropskim kooperativnim grupama i njihovim protokolima lečenja, pa i njihovim rezultatima i da se, kako je rekla, naši doktori trude da na najsavremeniji način sprovode lečenje".