22. februar 2023 13:18

Mihailo Jovanović: Ministarstvo kontinuirano radi na stvaranju sigurnog okruženja za decu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Jovanović: Ministarstvo kontinuirano radi na stvaranju sigurnog okruženja za decu

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Povodom Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, koji se obeležava danas širom sveta, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović istakao je da je sa sve većom upotrebom mobilnih telefona i interneta vršnjačko nasilje dobilo novi oblik u digitalnom svetu, od uvredljivih poruka, širenja glasina, izbacivanja iz vršnjačkih čet grupa čime se deca isključuju iz društva.

Istraživanje programa Nova pismenost, koji zajedno sprovode USAID i Propulsion pokazuje da deca i adolescenti provode više vremena na internetu i društvenim mrežama nego ikada ranije, tačnije više od dva sata dnevno na društvenim mrežama i oko sat vremena na drugim sajtovima.

Jovanović je rekao da se Ministarstvo informisanja i telekomunikacija kontinuirano zalaže i radi na stvaranju sigurnog okruženja za decu i mlade.

Prema njegovoj oceni vršnjačko nasilje je ozbiljan problem koji može imati dugoročne posledice, te ističe da Ministarstvo aktivno radi na tome da osigura da sva deca imaju pristup podršci i resursima koji su im potrebni kako do ovakvih situacija ne bi dolazilo ili ukoliko dođe, da znaju kako pravilno da reaguju.

Ministar podseća da žrtve vršnjačkog nasilja i njihovi roditelji mogu da se obrate za pomoć Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu na broj telefona 19833 ili putem platforme “Pametno i bezbedno”.

Naveo je da je od početka rada Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu primio preko 6.304 prijave digitalnog nasilja, od kojih se 548 prijava odnose na vršnjačko nasilje putem interneta među đacima osnovnih škola.

Edukatori Centra su održali preko 532 prezentacije o bezbednosti dece na internetu u 201 osnovnoj i srednjoj školi širom Srbije, a edukacijama je prisustvovalo preko 20.932 dece i 6.156 roditelja.

Ministarstvo i Nova pismenost zajednički su izdali Priručnik medijske pismenosti za roditelje koji se besplatno može preuzeti na adresi novapismenost.rs.

Izrađen po najvišim standardima Uneska, Priručnik kroz seriju primera i praktičnih saveta pomaže odraslima da sa najmlađima vode kompetentan, sadržajan razgovor o bezbednosti na internetu i omoguće sigurno odrastanje svoje dece u složenom medijskom i digitalnom okruženju.