24. februar 2023 14:46

Begović: Bez kvalitetnog obrazovanja nema ni razvoja kvalitetnog društva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Begović: Bez kvalitetnog obrazovanja nema ni razvoja kvalitetnog društva

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović istakla je danas, da je visoko obrazovanje neraskidivo povezano sa naukom i naglasila da Srbija prati trend visokorazvijenih zemalja ulažući sve veća sredstva u nauku i obrazovanje.

Na današnjoj sednici Međuministarskog saveta za praćenje i usmeravanje sprovođenja reforme u oblasti obrazovanja u Palati Srbija, ona je rekla da dinamičan i kvalitetan obrazovni sistem ne može da ima razvijenu nauku bez kvalitetnog kadra i ljudi koji se bave istraživanjima.

“Treba da pokrenemo i privatni sektor da mnogo više i značajnije ulaže u istraživanje i razvoj. Država jeste donela set vrlo stimulativnih poreskih olakšica za privatan sektor koji se bavi istraživanjem i razvojem, uključujući i zapošljavanje mladih”, rekla je ministarka Begović i dodala da je vizija daljeg razvoja Srbije definisana Strategijom naučnog i tehnološkog razvoja Srbije.

Vlada je prepoznala da ulaganje u nauku dovodi do razvoja ljudskog kapitala, privlačenju stručnjaka, što vodi otvaranju privlačnijih radnih mesta i doprinosa makar delimičnom sprečavanju odliva mozgova i smanjenju nezaposlenosti, navedeno je u saoštenju Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Ministarka je naglasila i da bi nauka i akademija trebalo da se u ovom momentu više angažuju i da doprinesu razvoju startap ekosistema, koji treba da bude pokretač ekonomije u Srbiji.

Evropska komisija ocenila je da je veoma značajno što je Srbija uspostavila Nacionalni okvir kvalifikacija (NOKS), kao i to što je usvojila Nacionalni izveštaj o inkluzivnom obrazovanju za period od 2019. do 2021. godine.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanule Žiofre izjavio je da je "ulaganje u mlade i obrazovanje ključno", jer oni, kako je naveo, moraju da steknu veštine i kompetencije za snalaženje u savremenom svetu.

U Srbiji je u završnoj fazi pripema projekta "Etičke smernice za razvoj i upotrebu veštačke inteligencije", koji bi novim generacijama mogao da pruži obrazovanje u skladu sa vremenom u kome živimo, navela je ministarka.

Sednicom je predsedavao ministar prosvete Branko Ružić, a prisustvovali su i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministar sporta Zoran Gajić i ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov, kao i predstavnici ministarstva finansija, pravde i turizma i omladine, navedeno je u saopštenju ministarstva.