7. mart 2023 13:08

Pokrajinski ombudsman formira Dečji savet koji će činiti članovi stari od 13 do 18 godina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pokrajinski ombudsman formira Dečji savet koji će činiti članovi stari od 13 do 18 godina

Foto: Shutterstock.com/YanLev, ilustracija

NONVI SAD - Pokrajinski zaštitnik građana doneo je odluku da se ustanovi Dečiji savet kao stalno radno telo ove institucije, u cilju podsticaja za aktivnije, direktnije, veće i smislenije uključivanje dece u ostvarivanje, zaštitu i unapređenje njihovih prava.

U saopštenju ombudsmana se navodi da će u radu i aktinostima Dečjeg saveta učestvovati 15 članova, uzrasta od 13 do navršenih 18 godina koji imaju mogućnost da informišu i obaveštavaju ombudsmana o kršenju prava deteta, daju mišljenje, savete i predloge radi unapređenja prava deteta, učestvuju u organizovanju edukativnih aktivnosti i učestvuju u realizaciji istraživanja o stanju prava deteta.

Ombudsman je svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Vojvodine uputio javni poziv da njihovi učenici i učenice konkurišu za izbor u članstvo Dečjeg saveta.

Navodi da participacija dece doprinosi njihovom ličnom razvoju, razvoju samopouzdanja, saznajnih sposobnosti, društvenih veština i poštovanja drugih.

Istovremeno, participacija dece doprinosi razvoju građanskog društva i razvoju društvene odgovornosti, jer deca uče kako mogu da doprinesu svojoj zajednici, kako sami da budu odgovorni i kako da donosioci odluka i kreatori politika budu odgovorniji.

U saopštenju se podseća da pravo deteta na participaciju, kao jedan od osnovnih principa Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta, obuhvata grupu ljudskih prava kojima se detetu garantuju građanska i politička prava, te obavezuju države ugovornice da obezbede detetu koje je sposobno da formira svoje mišljenje, pravo slobodnog izražavanja tog mišljenja o svim pitanjima koja se tiču deteta, tako što se mišljenju deteta posvećuje dužna pažnja u skladu sa godinama života i zrelošću.