16. mart 2023 16:05

Jakup Beriš: Institucije treba da shvate da je svaki slučaj nasilja specifičan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jakup Beriš: Institucije treba da shvate da je svaki slučaj nasilja specifičan

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Jakup Beriš izjavio je danas da institucije i državne ustanove treba da shvate da je svaki slučaj nasilja specifičan slučaj za sebe i da pokušaju da svakoj žrtvi nasilja pomognu na način na koji je njoj to potrebno.

Beriš je posle predstavljanja rezultata istraživanja "Zašto žene ne prijavljuju nasilje u porodici" kazao da je istraživanje bilo fokusirano na dva cilja: da se otkrije zašto žene ne prijavljuju nasilje u porodici i šta ih sprečava da ga prijave.

 

"Treba da odgovorimo na dva pitanja. Šta možemo da uradimo da povećamo broj žena koje će prijaviti nasilje i kako društvo treba da učestvuje u tome da se žene ohrabre na takav korak", rekao je Bariš.

Istakao je da istraživanje pokazuje da je prva stvar podrška porodice i neposrednog okruženja žrtve koja bi mogla da je ohrabri.

"Bitno je da neposeredno okruženje žrftve prepozna nasilje i pruži podršku ženama kada se ono desi", istakao je on.

Naglasio je i značaj medija i načina na koji oni izveštavaju.

"Način na koji mediji izveštavaju doprineće tome da li će se žrtve osećati bezbedno i sigurno da prijave nasilje koje doživljavaju. Takođe je važno da mediji podignu svest celokupne javnosti o ovom probelmu", naglasio je Beriš i dodao da je nasilje nad ženama "društveni problem u najširem smislu".

Ovo istraživanje je realizovano kao zajednička aktivnost Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Programa UNDP u Srbiji.

Ono je deo projekta "Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III" koji u partnerstvu sa Vladom Srbije na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost sprovode agencije Ujedinjenih nacija.