17. mart 2023 09:55

Zaštitnik građana Pašalić čestitao Romima slavu Bibiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zaštitnik građana Pašalić čestitao Romima slavu Bibiju

Foto: Tanjug/S. Radovanović, arhiva

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić čestitao je danas svim pravoslavnim Romima u Srbiji i širom sveta romsku slavu Bibiju, sa željom za dobro zdravlje, napredak i blagostanje.

"Tetkica Bibija, ili kako je još zovu Bibijaka, je veliki romski verski praznik koji objedinjuje sve pravoslavne Rome gde god da se nalaze i jača njihov osećaj zajedništva. Želim svim pripadnicima romske zajednice u Srbiji dobro zdravlje, sreću i blagostanje", rekao je Pašalić tokom posete Udruženju Roma Beograda.

Pašalić je podsetio da su Romi i Srbi kroz istoriju delili sudbinu koja je bila veoma teška, ali da su zajedničkim snagama i podrškom uspeli da prebrode takve periode i očuvaju svoju autentičnost, navodi se u saopštenju.

Pravoslavni Romi slave Tetka Bibiju kao isceliteljku i zaštitnicu porodice, prevashodno kao zaštitnicu zdravlja dece, a svako mesto u Srbiji ima poseban datum obeležavanja slave, jer je po legendi Tetka Bibija različitim danima stizala u brojna mesta širom zemlje i isceljivala bolesne.