17. mart 2023 14:04

Sa KardioS kongresa poručeno: Srčana slabost je jedan od najvećih svetskih problema

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sa KardioS kongresa poručeno: Srčana slabost je jedan od najvećih svetskih problema

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Srčana slabost je jedan od najvećih svetskih javnih problema, i Udruženje za srčanu slabost Srbije se bori protiv tog problema edukacijom je glavni način, rekao je danas kardilog Petar Seferović, povodom otvaranje 21. kongresa KardioS.

"Napravili smo ilustovane vodiče kako srpski kardiolozi treba da realguju, pa KardioS danas predstavlja tri takva vodiča" rekao je Seferović i objasnio da se jedan odnosi na srčanu slabost sa očuvanom levom komorom, drugi za kardioonkologiju a treći za akutno popuštanje srca.

 

Seferović je, prilikom otvaranja kongresa u hotelu Kraun plaza objasnio koliko je kongres značajan za kardiološku zajednicu u Srbiji.

"Stvar koja određuje vrednost nečega u životu je trajanje, a ovaj KardioS je 21. po redu, i smatra se najboljim srpskim medicinskim kongresom, jer je povezan sa celom Evropom i prekomorskim zemljama i svim što se dešava u evropskoj kardiologiji" rekao je Seferović.

 

Druga glavna odlika KardioS-a je dinamičnost, po rečima Seferovića, jer sve što se dešava u evropskoj kardiologiji se preslikava ovde i donosi srpskim lekarima, uključujući sve novine u savremenoj kardiologiji.

"Jedna od novina su SGLT2 inhibitori, lekovi koji menjaju istoriju i prognozu bolesnika sa srčanom slabošću, a na kongresu nekoliko sesija je posvećeno ovom leku" rekao je Seferović, i objasnio kako je sada istorijski trenutak, jer postoji šansa da se pacijentima daju lekovi koji će sprečiti pogoršanje stanja, koji će pomoći da duže žive i da se bolje osećaju.

Ključne teme kongresa su srčana slabost i različiti aspekti, a osim lekova, Sefereović kaže da je jako značajno što se razmatraju epidemiološke razmere te bolesti i načine kako se u moderno vreme prilazi ovom problemu.

"Ova bolest je smrtna, progresivna ali se može sprečiti i zato je naš značaj veliki" zaključio je Seferović.

Mere prevencije, po njegovim rečima su praćenje krvnog pritiska, šećera u krvi, holesterola, telesne težine, izbegavanje cigareta i vežbanje, i kazao kako se to stalno ponavlja kako bi uveli kod mlađe populacije razmišljanje da je najveće bogatstvo zdravlje.

Dr Marija Polovina ocenila je da je srčana slabost jedna od najčesćih kardiovaskularnih bolesti ali istovremeno i oboljenje koje donosi velike rizike naročito ako dođe do bolničkog lečenja, i da je zato prevencija važna.

"Bolesnici bi trebalo da obrate pažnju na simptome kao što je pojačano zamaranje, malaksalost, pojava otoka na nogama, nedostatak vazduha - kada nam kažu da moraju da spavaju na povišenom uzglavlju, to nam govori da postoji nakupljanje vode u plućima i to zahteva intervenciju" rekla je Polovina.

 

Ona je dodala kako su kardiovaskularna oboljena uzrok srčane slabosti, ali poseban rizik da do nje dođe imaju ljudi sa hroničnom slabošću bubrega i dijebetesom.

"Ta oboljenja se međusobno pogoršavaju, pristustvo jedne bolesti ubrzava napredovanje srčane slabosti i vrlo je bitno da se na vreme otkrije i leči" rekla je ona, i dodala da postoji savremena terapija koja može povoljno da utiče na sva tri oboljenja u isto vreme.

Dr Arsen Ristić rekao je da je srčana slabost jedna od oblasti koja u medicini poslednjih godina ima najviše prodora u uveđenju novih terapija i hirurških intervencija, koje za kratko vreme omogućava da se pacijenti stabilizuju, da se smane tegobe i da se podigne kvalitet života, ali i da se sa druge strane tegobe koje dovode do srčane slabosti povuku.

"Srčana slabost je sindrom i iza nje može da stoji čitav niz bolesti , najčešće su to bolesti koje dominiriaju našom populacijom, bolesti krvnih sudova, prethodno preležan srčani udar, angina pektoris, zapaljenska stanja i možemo da ih zbrinemo sličnim terapijskim principima" rekao je Ristić.

 

On je kazao da je interesovanje za srčanu slabost poslednjih godina izuzetno i broj istraživanja i lekova u ovoj oblasti je veliki, a terapija se razlikuje u poređenju sa onom od pre pet godina.

Rekao je kako je veliki broj novih lekova u poslednjim godinama dostupan u Srbiji, i da su najvažniji novi lekovi kod nas dostupni, kao i da stižu nove terapije.

"Mi imamo sada izbor između inicijalne četvorostruke terapije koja se po potrebi dopunjava i kojima možemo da sprečimo progresiju bolesti i razvijanje bubrežne slabosti i šećernu bolest" rekao je Ristić, i zaključio da sada sa jednom terapijom mogu lečiti sva tri teška sindroma istim lekovima koji brzo dovode do dramatično boljih rezultata.