23. mart 2023 11:30

Prigodne marke Pošte Srbije predstavljene u Gete institutu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prigodne marke Pošte Srbije predstavljene u Gete institutu

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Izdanje prigodnih poštanskih maraka "Srbija – Nemačka: 140 godina Trgovinskog ugovora i Konzularne konvencije" i "200 godina od dolaska Vuka Karadžića u Nemačku" predstavljene su danas u Gete institutu.

V. d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević otvorio je izložbu na kojoj je pored marki javno izložena i replika slika Paje Jovanovića (1859-1957) "Apoteoza Vuka Karadžića".

U obraćanju prisutnim zvanicama, Đorđević je istakao da su u Pošti Srbije razmišljali kako da obeleže dva velika jubileja i pored prigodnih marki su odlučili da događaju daju "poseban pečat i iskoriste remek delo Jovanovića".

Prema njegovim rečima, "Apoteozu" je Jovanović kao veliki poštovalac Karadžića (1787-1854) naslikao 1897. godine, kada su posmrtni ostaci reformatora srpskoj jezika prebacivani u Beograd.

"Tada je bila izložena u fotografskoj radnji njegovog brata. Ova slika će ponovo i simbolično ugledati svetlost dan u izlogu u Knez Mihailovoj ulici, kao i pre 126 fodina", istakao je Đorđević.

Obeležavanje dva značajna jubileja, Pošto Srbije je htela da pošalje jasan signal o kvalitetu srpsko-nemačke saradnje ekonomski, privredno, kulturno i svim drugim oblastima.

Podsetivši da su se Srbija i Jugoslavija u svom privrednom razvoju najviše se oslanjala na Nemačku, Đorđević je dodao da ta zemlja i danasostaje našprirodni partner, a predsednik Aleksandar Vučić čini da to bude na najvišem mogućem nivou.

Đorđević je uramljene motivi po kojima su izrađene prigodne marke ambasadorski Nemačke Anke Konrad i direktoru Gete instituta Krostofu Feldhusu.

Konrad je rekala da prigodne marke odražavaju širok spektar srpsko-nemačkih odnosa i ilustruju bogatu istoriju međusobne kulturne razmene.

Prema njenim rečima, 140 godina trgovinskih i konzularnih odnosa ilustruju dug period bliskih veza, a sa obimom od oko 8,2 milijarde evra Nemačka je danas najznačajniji bilaterlani trgovinski partner Srbije.

"Naši kulturni odnosi sežu i dalje. Slavni Vuk je putovao u nemačko govorno područje i sarađivao je sa Geteom, čije ime nosi naš institut. Vuk nije bio samo inspirisan Nemačkom, već je i ostavio sopstvene tragove prevođenjem srpskih narodnih pesma na namački", podsetila je Konrad.

Pomoćnik u Ministarstvu kulture Srbije Stanko Blagojević je pohvalio prigodne marke kao izvanredno izdanje, dodavđi da je u međusobnim bogatim i izuzetno složenim odnosima uloga kulture oduvek bila od suštinskog značaja.

Jovanovićeva slika biće izložena do ponedeljka u Gete institutu, a Feldhus je rekao da prestavljanje dve prigodne marke u njihovom prostoru ima praktičnu prednost, pošto omogućava veliku vidljivost, u Knez Mihailovoj ulici gde prolazi svakodnevno mnogo ljudi.