23. mart 2023 18:41

Otvoreno novo sedište Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka u Novom Sadu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoreno novo sedište Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka u Novom Sadu

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP

NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je otvaranju novog sedišta Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka u tom gradu.

Kako je saopšteno iz kabineta gradonačelnika, u toku 2022. godine Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove izvela je radove na tekućem održavanju na objektu, kao i radove na rekonstrukciji fasade i krova za potrebe tog Zavoda koji se bavi očuvanjem, unapređenjem i razvojem kulture vojvođanskih Slovaka.

Đurić je istakao da se Grad vodi računa o svim građanima, "uvek posebno uvažavajući nacionalne manjine koje vekovima žive u Vojvodini i našem gradu, u skladnom suživotu".

"Kao lokalna samouprava, trudimo se da izađemo u susret i potrebama slovačke nacionalne manjine. Jedan od primera tog razumevanja i saradnje, jeste upravo i ova investicija, za koju je Grad Novi Sad izdvojio iz budžeta skoro 38 miliona dinara. Nadam se da će ovi novi, lepši uslovi rada Zavoda za kulturu uticati povoljno na njihov rad na očuvanju kulturnog nasleđa Slovaka, njihovih etničkih, verskih i jezičkih posebnosti, kao i tradicije", rekao je on.

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević istakla je ovaj multifunkcionalni prostor neće koristiti samo slovačka nacionalna zajednica, već "svi koji delimo suživot vekovima na ovim prostorima“.

Navela je da svaki od ukupno pet zavoda za kulturu nacionalnih manjina čiji je suosnivač Pokrajina predstavlja značajan deo kulturnog miljea Srbije, čuvajući svoj kulturni i nacionalni identitet.

„Pored velikog galerijskog prostora i biblioteke, novootvoreni objekat predstavlja mesto gde će zaposleni ubuduće imati dodatni stimulans i nove ambicije za realizovanje brojnih kulturnih projekata, koje mi, kao resorni sekretarijat, iz godine u godinu podržavamo u sve većoj meri“, rekla je sekretarka.

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka dobio je uređene prostorije, novu stolariju i sanitarnu opremu.

Zavod za zaštitu spomenika kulture je nadzirao radove na fasadi kako bi bili izvedeni u skladu sa posebnim uslovima, tako da je sada 142 kvadrata sređenog, modernog prostora spremno da bude ispunjeno brojnim programima i da predstavi bogatu kulturu Slovaka.

Pokrajinski sekretarijat za kulturu je obezbedio dodatna sredstva za opremanje novog sedišta i povećao budžet Zavoda čime je značajno olakšao njegovu delatnost.

Otvaranju novih prostorija prisustvovali su i direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka Vladimir Francisti, predsednica saveta slovačke nacionalne manjine Dušanka Petrakova i zamenica slovačkog ambasadora u Srbiji Monika Podsklanova Šuhajdova.