24. mart 2023 10:21

Đampjero Romano: Prošlost ne zaboravljamo, ali možemo da idemo napred

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đampjero Romano: Prošlost ne zaboravljamo, ali možemo da idemo napred

Foto: NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu

BEOGRAD - Šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, brigadni general Đampjero Romano izjavio je povodom godišnjice NATO bombardovanja, da prošlost ne zaboravljamo, ali da možemo da idemo napred.

On je u pisanoj izjavi medijima rekao da je upravo to ono što NATO i Srbija rade, zajedno gledajući ka boljoj budućnosti.

Istakao je da je NATO u potpunosti posvećen daljem pružanju podrške stabilnosti širom Zapadnog Balkana, uključujući i kroz misiju NATO - KFOR, koja nastavlja da pruža sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine.

Prema njegovim rečima dugotrajno partnerstvo NATO i Srbije zasnovano je na političkom dijalogu i praktičnoj saradnji u brojnim oblastima, uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije.

"U potpunosti sam posvećen svojoj ulozi u ovom važnom procesu. NATO i Srbija su bliski partneri. Radili smo zajedno kako bismo bili spremniji za vanredne situacije poput poplava i šumskih požara, pomažemo Srbiji na reformama svojih bezbednosnih snaga i institucija, obučavamo srpske vojnike za mirovne misije, i uložili smo milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi stotine tona zastarele municije", rekao je on.

Takođe, dodao je Romano, NATO ima dugotrajnu naučnu saradnju sa Srbijom kroz program Nauka za mir i bezbednost, između ostalog i u oblastima kao što su energetska i ekološka bezbednost, borba protiv terorizma i sajber odbrana.