25. mart 2023 11:38

Direktor OŠ "Bora Stanković" u Beogradu: Probni testovi su dragoceni za đake

Izvor: TANJUG

podeli vest

Direktor OŠ "Bora Stanković" u Beogradu: Probni testovi su dragoceni za đake

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor OŠ "Bora Stanković" Marija Latinović, koju je danas povodom probnog završnog ispita iz srpskog-maternjeg jezika posetio ministar Branko Ružić, naglasila je da je taj probni završni ispit izuzetno važan za đake, jer mogu da provere sebe i svoje znanje pre realnog završnog ispita koji će biti krajm juna.

Ovo je prilika da učenici vide svoje slabe i jače strane i u tom smeru da nastave da uče, rekla je Latinović Tanjugu i dodala da je na testove i juče i danas izašlo svih 119 prijavljenih đaka.

 

Prema njenim rečima, najpopularniji predmet u toj školi je geografija dok za istoriju vlada najmanje interesovanje.

"Naši učenici su se najviše opredelili za geografiju, pa biologiju i onda za sve ostale predmete", rekla je direktorka i naglasila da će se škola potruditi da popularizuje istroju.

Možda nije komplikovana ali je opširna, rekla je Latinović i ocenila da su se deca verovatno pri izboru predmeta opredelila za ono što je najlakše.

Prema rečima direktorke škole koju je pohađao i ministar Ružić, ali i Novak Đoković, jučerašnji dan, kada se polagao test iz matematike, je proteko u najboljem redu.

"Đaci su izlazili i pre vremena, nisu koristili dva sata, kažu da im je čak bilo lako", rekla je Latinović.

Učenica Lenka Laptošević, pred početak testa za Tanjug izrazila je zadovolstvo zbog truda koji su nastavnici uložili da im obezbede pripremnu nastvu.

"Došla sam da vidim znanje i da ga proverim i verujem da ću za završni test biti dosta, dosta spremnija jer su nas nastavnici pripremili", rekla je Lenka.

Iva Ostojić kaže da joj je i jučerašnji test bio važan, da im je svima približio izgled zadataka, a njoj dodatno i ublažio tremu za završni zadatak.

"Sada tek ide finalno spremanje, mnogo više ćemo raditi za završni test, sada je dovoljno za probni. Jučerašnji test iz matematike mi nije bio nepoznat, 18 zadatak je bio teži, vezan za zlato i srebro. Bila je to jednačina sa dve nepoznate, znali smo grame, trebalo je izračunati cenu zlata i srebra, rešavalo se preko jednačine a ko to nije mogao da prepozna nije mogao da uradi", rekla je Iva za Tanjug.

Ministar prosvete Branko Ružić obišao je danas učenike osmih razreda koji polažu test iz srpskog/maternjeg jezika u okviru probe završnog ispita koji će polagati u junu i poručio i đacima i roditeljima da ne budu pod tenzijom, jer ima sasvim dovoljno vremena "za sva fina podešavaja" kako bi savladali i ono što još nisu, a kako bi briljirali na završnom testu i upisali se u željene škole.

"Očekujem da i današnji dan protekne u najboljem redu, završni test je zakazan za 21. 22. i 23. jun. Želim samo da deca budu relaksirana, da roditelji ne budu pod tenzijom, da se pripreme i da probni test iskoriste da sagledaju na kom su nivou znanja, da nastave da do završnog testa sa nastavnicima unapređuju znanje", rekao Ružić Tanjugu.

Postoji širok spektar mogućnosti i izvora zahvaljući kojima đaci mogu da savladaju zadatke bilo da su to vežbaonice, pripremni časovi u samim školama, rekao je Ružić i dodao da i ne treba govoriti o zbirkama zadataka koje se tradicionalno objavljuju oko Svetog Save.

"Imamo sasvim dovoljno vremena za sva ta fina podešavaja, da deca sve ono što nisu u potpunosti savladali savladaju i da na završenom testu briljiraju i upišu u željene škole", naveo je ministar nakon što je đacima škole koju je i sam završio, poželeo uspesan rad na testu iz srpskog jezika i književnosti/maternjeg jezika.

Ocenio je da je jučerašnji test iz matematike protekao u okvirima očekivanog.

"Probni test je dragocen, videćemo nakon završenog probnog testa koliko su deca zadovoljna, jer su nam ona najvažnija", rekao je ministar i podsetio da završni test ima sertifikacionu, kvalifikacionu ili selekcionu i evaluacionu komponentu.

Podetio je da ova generacija prvi put ima šansu i priliku da izabere jedan od pet predmeta koji su nekada bili deo kombinovanog testa, bio da se radi o biologiji, hemiji, fizici, istoriji i geografiji, a da su analize pokazale da najveća zainteresovanost vlada za biologiju skoro 40 odsto, a najmanja za fiziku osam odsto.