25. mart 2023 19:37

Stamatović: Vizija ABS-a je nula stradale dece u saobraćaju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stamatović: Vizija ABS-a je nula stradale dece u saobraćaju

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Agencija za bezbednost saobraćaja je pokrenula inicijativu da nijedno dete ne strada više u saobraćajnim nesrećama, rekao je danas v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović na 55. Međunarodnom sajmu automobila.

"Agencija za bezbednost saobraćaja je na sajmu automobila zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom saobraćaja, JP Putevima Srbije, JP Koridori Srbije i Auto-moto savezom Srbije organizovala zajedničke aktivnosti na promotivnom štandu gde žele da posebno ukažu pažnju na današnju temu bezbednost dece u saobraćaju", rekao je Stamatović.

Deca su se družila sa Pažljivkom, koji je deo projekta "Paljživkova smotra" koji je organizovala Agencija za bezbednost saobraćaja, a nakon toga su održali demonstraciju pravilne upotrebe dečijih auto sedišta.

Po Stamatovićev rečima, Pažljivko je učio decu kako da budu bezbedna u saobraćaju, kako da se bezbedno kreću od kuće do škole ali je učio i roditelje kako da deca budu bezbedna pogotovo u prevozu.

"Neophodno je da se u našu viziju uključe sve institucije koje nisu još uvek uključene, ali i da se uključi svaki pojedinac" objasnio je on.

Današnje radionice ABS-a, koje su realizovali zajedno sa posetiocima sajma i sa decom, imale su za svrhu da ukažu na bezbedno ponašanje u saobraćaju, a posle radionica ABS je podelio deset dečijih auto sedišta za uzrast od jedne do sedam godina.

"U Srbiji procenat upotrebe sedišta je 61 odsto u ukupnom skoru do 12. godine i to nije dovoljan broj. Moramo da podsetimo roditelje da svako dete visine do 135 centimetara je u zakonskoj obavezi da bude prevoženo u sedištu" zaključio je Stamatović.

Uputstva kako odabrati odgovarajuće sedište mogu se naći na sajtu i na kanalu ABS, a Stamatović je apelovao na sve da budu posebno pažljivi i odgovorni u saobraćaju, a posebno u prisustvu dece.