28. mart 2023 16:59

Sud povodom slučaja zanemarivanja devojčice sa Mirijeva: Dete nije povereno ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sud povodom slučaja zanemarivanja devojčice sa Mirijeva: Dete nije povereno ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava

Foto: Shutterstock.com/Proxima Studio, ilustracija

BEOGRAD - Prvi osnovni sud u Beogradu saopštio je danas da na osnovu presude koju je doneo 2018. godine devojčica (8) koja je pronađena zatvorena i u zapuštenom stanju na Mirijevu nije poverena ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava.

Pravosnažna presuda u ovom slučaju je doneta posle tužbe Gradskog centra za socijalni rad, odeljenja Palilula, kojom je od suda zatraženo da se devojčicina majka N.T. potpuno liši roditeljskog prava, a otac U.P. delimično liši prava.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je juče u saopštenju navelo da je došlo do saznanja da je devojčica odlukom suda poverena na staranje ocu, s obzirom na to da je majka ranije bila zavisnik, a da je utvrđeno da je otac podoban roditelj.

Sud navodi da je 2018. godine doneo pravnosnažnu presudu kojom je delimično lišio roditeljskog prava tuženu N.T, i to prava na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, upravljanje i raspolaganje imovinom maloletnog deteta.

U preostalom delu tužbe kojom je traženo da se majka N.T. potpuno liši roditeljskog prava, a otac U.P. delimično liši roditeljskog prava tužbeni zahtev je odbijen, a ujedno je odbijen i predlog oca kojim je tražio da sud odredi privremenu meru kojom bi do pravnosnažnog okončanja postupka maloletno dete bilo povereno njemu radi samostalnog vršenja roditeljskog prava.

Odluka je, kako navode, doneta na osnovu nalaza i mišljenja Komisije sudskih veštaka Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” iz kog proizilazi da kod N.T. nema namere zanemarivanja roditeljskih dužnosti.

Otac je tim nalazom ocenjen kao adekvatan roditelj koji ima psihološke i materijalne dispozicije za preuzimanje samostalne brige nad maloletnom L.P, kao i da poseduje uslove za život maloletnog deteta u svom domaćinstvu i da je sposoban da stvori materijalna sredstva za odgajanje deteta.

Iz obrazloženja presude proizilazi da je rešenjem Gradskog centara za socijalni rad maloletnoj L.P. priznato pravo na smeštaj u ustanovu za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

Iz suda navode da je to bio poslednji postupak koji je vođen za vršenje roditeljskog prava nad maloletnom L.P. pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.

Dodaju da U.P. nije osuđivan zbog krivičnog dela nasilja u porodici pred ovim sudom.

Devojčica je juče pronađena u stanu, nakon što je partnerka osumnjicenog oca prijavila policiji da je U.P. bio nasilan prema njoj i da drži svoju ćerku zatvorenu u stanu.

Pripadnici MUP-a su provalili u stan u kojem su zatekli devojčicu u teškom stanju, a kasnije je pregledima utvrđeno da je neuhranjena i zapuštena.

S obzirom da se osumnjičeni otac U.P. dao u bekstvo za njim je raspisana potraga.