31. mart 2023 20:36

Direktorka udruženja "Best badis Srbija": Neophodna svakodnevna podrška osobama sa Daunovim sindromom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Direktorka udruženja "Best badis Srbija": Neophodna svakodnevna podrška osobama sa Daunovim sindromom

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - O Daunovom sindromu se priča samo jedan dan u godini, na Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom, a nama je podrška potrebna svakog dana, rekla je direktorka udruženja "Best badis Srbija" Marija Marjanović pre početka inkluzivne predstave "Lepe reči" koja je realizovana u oviru projekta "Inkluzija nije iluzija" u Dečijem kulturnom centru Beograd.

Dodala je da predstava treba da ukaže na potrebu inkluzije dece sa Daunovim sidromom, koja, kako kaže, uz malo podrške mogu da postanu pravi glumci.

 

Marjanović je u izjavi za Tanjug navela da su u realizacije predstave učestvovala deca iz osnovne škole "Janko Veselinović", kao i studetni smera Socijalna politika i socijalni rad sa Fakulteta političkih nauka.

"Oni su uživali sa decom iz osnovne škole 'Janko Veselinović' i sa studentima Fakulteta političkih nauka. Jednostavno nema razlike, to je bilo druženje, to je bio smeh, to je bilo puno ljubavi, puno lepih emocija. Svi su se trudili, maksimum davali od sebe", rekla je Marjanović.

Direktorka "Best badis" je objasnila i da predstave ovog tipa pomažu deci sa Daunovim sindromom i njihovim roditeljima i dodala da će, ukoliko bude više ovakvih predstava, to pomoći u inkluziji ove dece.

"Ukoliko bude više ovakvih predstava i drugih uključivanja dece sa smetnjama u razvoju to deci i roditeljima kao što sam ja jako puno znači jer nam daje dodatnu snagu i uključuje nas da ne budemo izopšteni iz društva", navela je ona.

Asistent na odeljenju Socijalna politika i socijalna rad na Fakultetu političkih nauka Violeta Marković rekla je da je odziv studenata koji su pomogli u organizovanju predstave bio veliki.

"Našim studentima je mnogo značilo da imaju ovakvu priliku. Nažalost zbog korone nisu mogli da rade praksu i ovo im je bila prva prilika da uđu u praksu, da rade sa osobama u smetnja u razvoju i sa malom decom" rekla je Marković u izjavi za Tanjug.

Objasnila je da je potrebno realizovati inkluzivne predstave širom Srbije kako bi deca sa smetnjama u razvoju bila vidljivija u manjim sredinama.

"Nekako u drugim krajevima Srbije čini mi se da osobe sa invaliditeom nisu toliko vidljive i mislim da postoji dobra osnova da širimo ovaj projekat i na drugu decu sa invaliditetom, da učestvuju, uključuju se. Mislim da i za njih znači da postanu vidljiviji u društvu", izjavila je Marković.

Učiteljica osnovne škole "Janko Veselinović" Marija Bastić koja je pokrenula projekat sa "Inkluzija nije iluzija" zajedno sa koleginicom Irenom Čepić rekla je da je ideja za projekat nastala kako bi kroz predstave uključili osobe sa smetnjama u razvoju u društvu.

"Ovo je projekat dve učiteljice, znači neprofitan projekat i proširio se tako što smo došli na ideju da napravimo inkluzivnu predstavu. Prva predstava je bila "Mića i Kića u zemlji crvića" koja je izvedena prošle godine", navela je Bastić.

Istakla je da će se projekat "Inkluzija nije iluzija" nastaviti kroz kreativne radionice i u narednom periodu.

"Mi nećemo stati na ovoj predstavi jer smatramo da smo na dobrom putu da radimo dobre stvari. U pripremi je nova predstava "Vuk i tri praseta", biće to inkluzivni mjuzikl i nadam se da će se javiti ljudi dobre volje da nam pomognu da je što bolje i lepše realizujemo", zaključila je Bastić.