3. april 2023 14:48

Zoran Ševarac: Može se očekivati da se veštačka inteligencija približi ljudskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Ševarac: Može se očekivati da se veštačka inteligencija približi ljudskoj

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Profesor FON-a na Katedri za softversko inženjerstvo Zoran Ševarac rekao je danas da veštačka inteligencija trenutno ne može nadmašiti ljudsku, ali da se u bliskoj budućnost može očekivati da joj se veoma približi.

Za Tanjug dodaje da veštačka inteligencija neće moći da nadmaši ljudsku u smislu da poseduje to razumevanje, ali da će biti jako teško razlikovati ono što je uradila veštačka inteligencija i šta su uradili ljudi.

 

Ševarac napominje da se veštačka inteligencija veoma korisna jer može da unapredi život i rad ljudi, ali dodaje da postoji mogućnost zloupotrebe, sa čim treba vrlo pažljivo postupati.

Smatra da svet iz filmova o sutrašnjici postaje stvarnost više i brže nego što se očekivalo, ali da, kako kaže, šansa da ta stvarnost postane apokaliptična zavisi samo od ljudi.

"Nadam se i očekujem da će se naći način da se izađe na kraj sa time. Uvek kada je bila neka velika inovacija i tehnološka promena, uvek je sve to pratilo promene na svim nivoima u društvu i ekonomiji. Tako će biti i sada samo što ljude možda ta inovacija zadesi nespremne ali mislim da će se na neki način sprečiti apokalipsa, čak i bez veštačke inteligencije imamo toliko problema. Možda će ona uticati da se te neke stvari prevaziđu", zaključio je on.