12. maj 2023 15:54

Obeležen Međunarodni dan sestrinstva na VMA, najbolja medicinska sestra dobila medalju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obeležen Međunarodni dan sestrinstva na VMA, najbolja medicinska sestra dobila medalju

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - Međunarodni dan sestrinstva obeležen je danas u Vojnomedicinskoj akademiji, a svečanosti na kojoj je uručena nagrada najboljoj među najboljima prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić i načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Radivoje Anđelković.

Čestitajući Dan sestrinstva načelnik VMA pukovnik Miroslav Vukosavljević naveo je da su vojne medicinske sestre i tehničari "na braniku našeg zdravstvenog sistema, kao što je hrabar i častan vojnik na braniku otadžbine".

"Želeći da u radnom veku nešto ostvarite, 2021. godine stvorile ste posebnu i originalnu Službu zdravstvene nege, a danas smo otvorili Kabinet za zdravstvenu negu", podsetio je pukovnik Vukosavljević.

Načelnik VMA je istakao značaj mladih lekara, sestara i tehničara koji su izabrali VMA kao svoju početnu radnu poziciju.

"Važno je da im prenesemo znanje i vrline, da ih motivišemo, moralno osnažimo kad posustanu te damo vetar u leđa kada im je najpotrebnije", poručio je Vukosavljević.

Načelnica Službe za zdravstvenu negu VMA Bojana Jovanović podsetila je na značaj sestrinske profesije u zdravstvenom sistemu i poručila - kada spasiš jedan život onda si heroj, a kada spasiš stotine onda si medicinska sestra.

Načelnica je podsetila da je profesionalni rad, trud i kvalitet u obavljanju svakodnevnih radnih obaveza sestara bio najprimećeniji u vreme pandemije, i dodala da iako je proglašen kraj pandemije, smatra da nije izrazila dovoljno zahvalnost svim sestrama i tehničarima koji su se trudili i bezrezervno pomagali ove tri godine.

Medalja najboljoj sestri u VMA koja se prema posebnim kriterijumima istakla u prethodnih godinu dana dodeljuje se tradiconalno svake godine. Ona nosi ime nekadašnje glavne sestre u VMA pukovnika Verice Ćorluke, zaslužne za razvoj sestrinskog poziva u toj zdravstvenoj ustanovi.

Ovogodišnja dobitnica je glavna sestra Klinike za reumatologiju VMA Dubravka Obradović, a njoj je odlikovanje uručio državni sekretar Jelić.

Na današnjoj svečanosti načelnik VMA uručio je pohvale, a načelnica Službe za zdravstvenu negu VMA zahvalnice kolegama, dugogodišnjim saradnicima i prijateljima.

Pre svečanosti Jelić je prisustvovao otvaranju Kabineta za zdravstvenu negu VMA i prikazu mogućnosti trenažera za obuku i edukaciju zdravstvenog kadra kojeg karakteriše veliki broj modula, između ostalog, za procenu i tretman rana, pacijent monitor koji pokazuje vitalne funkcije u realnom vremenu, kao i brojne druge opcije neophodne za svakodnevni rad zdravstvenih tehničara i negu pacijenata.

Međunarodni dan sestrinstva obeležava se 12. maja od 1974. godine, u spomen na dan rođenja Florens Najtingejl, začetnice moderne medicinske prakse, odnosno sestrinstva kao priznate profesije.