31. maj 2023 22:16

Volonteri Verskog dobrotvornog starateljstva na prijemu kod Patrijarha

Izvor: TANJUG

podeli vest

Volonteri Verskog dobrotvornog starateljstva na prijemu kod Patrijarha

Foto: TANJUG/VLADIMIR SPORCIC, arhiva

BEOGRAD - Patrijarh srpski Porfirije primio je danas u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu grupu volontera Verskog dobrotvornog staratelјstva Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Grupu volontera je predvodio vikarni episkop toplički Petar, koordinator svih dobrotvornih aktivnosti Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, zajedno sa dr Dejanom Markovićem sa Klinike za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije i Danilom Tvrdišićem iz Ministarstva zdravlјa, saopštila je SPC.

Vladika Petar je upoznao patrijarha sa novim humanitarnim pilot-projektom SPC, kojim je predviđeno da volonteri Verskog dobrotvornog staratelјstva na Klinici za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije pomažu medicinskom osoblјu u svakodnevnoj brizi o bolesnicima u nemedicinskim poslovima.

Predviđeno je, isto tako, da volonteri prethodno prođu program obuke za ovaj odgovoran posao.

Marković i Tvrdišić su, predstavlјajući ovaj projekat patrijarhu Porfiriju, izrazili očekivanje da će se u narednim mesecima saradnja sa Verskim dobrotvornim staratelјstvom proširiti i na druge klinike najveće medicinske ustanove u Srbiji.

Patrijarh Porfirije je izrazio veliko zadovolјstvo radom Verskog dobrotvornog staratelјstva u celini, a posebno predstavlјenim projektom koji potvrđuje čovekolјubivu ulogu Crkve u društvu.

Patrijarh je, s tim u vezi, govorio i o sličnim iskustvima i angažovanju Crkve i hrišćana u pomoći medicinskim radnicima u drugim pravoslavnim i hrišćanskim zemlјama sa kojima je upoznat i o čemu ima visoko mišlјenje.

Volonteri u medicinskim ustanovama mogu koristiti dvostruko, pre svega bolesnicima kojima pažnja, topla hrišćanska reč i individualna pomoć mogu bitno olakšati bolničke dane, ali i medicinskom osoblјu koje je izloženo naporima i stresu u obavlјanju najhumanijeg posla.

Stoga je, naglasio je Patrijarh, svaka pomoć medicinskom osoblјu veoma dragocena i Crkva visoko ceni dobrovolјni rad u bolnicama, dodaje se u saopštenju SPC.