2. jun 2023 13:01

Ivana Stašević Karličić: Razrešenje je legitimno, vođena je plaćena kampanja protiv mene

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivana Stašević Karličić: Razrešenje je legitimno, vođena je plaćena kampanja protiv mene

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Razrešenje direktora Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" u Beogradu, koje je donela Vlada Srbije, legitiman je i institucionalan čin, a protiv mene je mesecima unazad vođena intenzivna plaćena medijska kampanja sa ciljem urušavanja mog ugleda, i ugleda Klinike, navela je danas u svom saopštenju dosadašnja v.d. direktorka Klinike, Ivana Stašević Karličić.

Nakon jučerašnje odluke Vlade Srbije, Karličić je razrešena dužnosti v.d. direktora Klinike, a ovu funkciju je obavljala od 2017. godine.

Kako je istakla, za nepunih šest godina koliko je obavljala ovu funkciju, Klinika je postala prva akreditovana psihijatrijska ustanova na teritoriji države.

"Želim da obavestimo javnost da je proteklih meseci vođena intenzivna plaćena medijska kampanja koja promoviše lično i institucionalno nasilje sa ciljem urušavanja mog ugleda, ugleda Klinike i njenih zaposlenih, što je zapravo nasilni odgovor kriminalne manjine na sprovedene antikoruptivne mere, odgovorno poslovanje i stručne standarde", saopštila je Karličić.

Karličić navodi da je Klinika koja je zatečena u blokadi računa u dugovanjima prema dobavljačima i neizmirenim obavezama postala likvidna ustanova - sve obaveze se izmiruju na vreme.

"Na današnji dan Klinika ne samo da je bez dugovanja, već ima i sopstvena sredstva. Ovakvo odgovorno poslovanje omogućilo ne samo bolje uslove lečenja i zbrinjavanja pacijenata, već i boljih uslova rada zaposlenih", navodi Karličić.

Ističe da je navedeno potvrđeno u preko 30 inspekcijskih nadzora nadležnog ministarstva u poslednjih meseci.

Klinika je 2019. godine pokrenula prvu Nacionalnu liniju za prevenciju samoubistva, dodaje Karličić, koja zajedno sa celokupnim javno-zdravstevnim aktivnostima na prevenciji i zaštiti mentalnog zdravlja ima i vrlo jasne pokazatelje - stopa suicida na teritoriji Srbije smanjena je za 12 odsto.

Otvoren je prvi Centar za mentalno zdravlje na teritoriji grada Beograda 2018. godine, gde je bez uputa i knjižice profesionalnu, stručnu pomoć dobilo desetine hiljada naših građana.

"Sa posebnim ponosom ističem da je tokom najveće krize u periodu pandemije Covid-19, Klinika besprekorno radila 24 sata, sedam dana u nedelji, uputila preko stotinu zdravstvenih radnika u druge ustanove, organizovala liniju za pružanje psihosocijalne pomoći u uslovima pandemije i sa uspehom zbrinjavala sve psihijatrijske pacijente koji su oboleli od korone sa teritorije čitave Srbije", ističe Karličić u svom saopštenju.

Zbog izuzetne organizacije posla i zaštite života i zdravlja pacijenata, zaposlenih, kao i celokupnog stanovništva, dodaje Karličić, Klinika je prepoznata kao vodeća ustanova u kreiranju strategije za zaštitu mentalnog zdravlja u kriznim situacijama.

Sindikati zaposlenih na Klinici "Laza Lazarević" stupili su u štrajk u septembru prošle godine i organizovali protestne šetnje sa zahtevom da se Karličićeva razreši dužnosti v.d. direktora Klinike, navodeći optužbe za mobing.

Predlog za razrešenje je tada prihvatila i ministarka zdravlja Danica Grujičić i od Vlade tražila da predloži drugog kandidata za mesto v.d. direktora Klinike.

Po koalicionom dogovoru, novog direktora Klinike treba da postavi Socijalistička partija Srbije (SPS).